01.05.2009 - 00:59 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Niğde’nin Koyunlu beldesi sakinlerinin, göçü engellemek için kurduğu, zamanla büyüyerek Koyunlu Halı markasını oluşturan Birko Birleşik Koyunlulular Mensucat Sanayi, İstanbul Borsası’nda işlem görmeye başladı.
2100 ortağı bulunan şirket, kurul kaydında olması ve bu anlamda halka açık olduğu için hisselerini halka arz etmeden borsaya kote oldu.
902 çalışanı bulunan yılda 23 milyon dolarlık ihracat yapan Birko’nun Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu şirketin kuruluşunu şöyle anlattı:
“1970’li yıllar, Koyunlu kasabasında insanlar işsiz, toprak tarıma elverişli değil. Kasaba sürekli göç veriyor. 200 aile bir araya gelip buna çare arıyor. Şirket kurup, 30 ay vadeli çekler, senetlerle ortak oluyorlar.
Bende öyle ortak oldum. İçimizde 10 bin lirayla ortak olup bunu 30 yılda ödeyen nineler var.”
Yıllık cirolarının 70 milyon dolar olduğunu belirten Mumcu şunları söyledi: “Nike, Lacoste ve Marks Spencer’ın en büyük iplik tedarikçisiyiz. İMKB Başkanı bize mektup yazarak borsaya davet etti. Bizim Menkul’le birlikte şirketi borsaya hazırladık. SPK’da kırtasiyeyi azalttı, Hepsine teşekkür ediyorum. Şimdi ortaklarımız isterlerse hisselerini borsada kolaylıkla nakde çevirebilecek.”
‘Yüzlerce şirket gelecek’
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile birlikte yüzlerce şirketi sermaye piyasalarıyla buluşturmayı planladıklarını söyledi.
Anadolu’da bu yapıda yüzlerce şirket olduğunu söyleyen Erkan şöyle dedi: “Kurul kaydında olup, halka açık sayılan ve SPK Kanunu çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getiren yüzlerce şirketimiz var. Bu şirketlerin yeni bir halka arz gerektirmeden borsaya gelebilmelerine imkân tanıdık. Birkaç başvuru daha var, onları değerlendiriyoruz. Bu çerçevede yine Anadolu’da yapacağımız birçok toplantı olacak.”
Akgiray: Şirketin objektif değeri oluşacak
Türkiye’de çok ortaklı yapıda 300 civarında şirket olduğunu söyleyen SPK Başkanı Vedat Akgiray, “İlk örneğin arkasından borsaya kotasyonların artmasını bekliyoruz” dedi. Bu şirketlerin borsada işlem görmeye başlamasıyla birlikte, ortaya objektif hisse ve şirket değerinin çıkacağına dikkat çeken Akgiray şöyle dedi:
“Bu şirketlerin hisseleri artık kolayca alınıp satılabilecek. Şirketlerin kurumsallaşması içinde çok doğru bir yöntem. Şeffaf şirketler haline geldikleri için kaynak ihtiyacı olduğunda rahatlıkla sermaye artırabilecekler.”