EkonomiMilliyet WEPs imzacısı oldu

Milliyet WEPs imzacısı oldu

21.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Küresel Medya Birliği’ne dahil olan ilk Türk gazete olan ve geçtiğimiz Cuma günü Pera Palas Otel’de Eşitlikçi Hikayeler Zirvesini gerçekleştiren Milliyet Gazetesi, kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmesini sağlamak adına kadınların güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacısı oldu.

Milliyet WEPs imzacısı oldu

 

Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yıllardır çalışmalar sürdüren Milliyet Gazetesi, kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi konusunda öncü çalışmaları nedeniyle 6 Ekim 2020’de Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Küresel Medya Birliği’ne dahil olan ilk Türk gazete oldu. Milliyet, kadının güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında geçtiğimiz Temmuz ayında da, Türkiye ve dünyada bir ilki daha gerçekleştirerek Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nin küresel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını yön veren Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda yer alan ilk medya kuruluşu oldu. Milliyet, beş yıl boyunca somut faaliyetler içeren taahhütlerini belirleyerek Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda yerini aldı. Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nun eylem başlıkları içerisinde kadınların saygın bir iş sahibi olarak ekonomi içinde istihdam edilmesini, verimli kaynaklara erişiminin artırılmasını, ekonomide cinsiyet dönüşümünü teşvik edilmesini hedefleyen “Ekonomik Adalet ve Haklar” kategorisi altında 11 önemli taahhütte bulundu. Bu taahhütlerden biri olan “Eşitlikçi Hikayeler” sayfasında son bir yıldır kadın istihdamının gelişimine; iş, sanat ve spor hayatında kadınların yükselişine yer veren Milliyet, bu kapsamda “Eşitlikçi Hikayeler Zirvesi”ni gerçekleştirdi. Pera Palas Otel’de geçtiğimiz Cuma günü Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Milliyet Gazetesi ve Shopsa ortaklığıyla gerçekleştirilen “Eşitlikçi Hikayeler Zirvesi”nde bir araya gelen liderler; iş, sanat ve sporda kadınların yükselişini anlattı.

Haberin Devamı

‘Şimdi sıra bizde’

Milliyet’in “Şimdi sıra bizde!” sloganıyla kadınlar ve kız çocuklarını güçlendirme amaçlı, Türkiye, Avrupa ve Orta Asya ülkelerini kapsayan faaliyetleri ve kampanyaları devam edecek.

Taahhütlerimiz kapsamında Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’yle birlikte finansal ve sosyal olarak dezavantajlı durumdaki kız üniversitesi öğrencilerini geleceğin kadın liderleri olarak yetiştirmek için bir mentorluk programına başlayacağız.

Program kapsamında 2026 yılına kadar en az 500 kız öğrencinin akademik hayatlarında, kariyerlerinde ve kişisel hayatlarında kadın liderlerin mentorluğunda eğitimini sağlayacağız.

Türkiye ve bölge ülkelerden kadın girişimcilerin ürün ve hizmetleri için sanal bir pazar yeri oluşturacağız. Beş yıl içinde Türkiye ve bölgeden binden fazla kadın liderliğindeki işletmeye bu yolla destek olacağız.

Haberin Devamı

Kadınların, iş lideri, girişimci, evine ekonomik katkı sunan, başarılı ve kendi kararlarını kendisi alabilen, toplumun güçlü bir parçası imajını güçlendireceğiz. Bu doğrultuda başarılı, iş ve meslek sahibi kadın örneklerin topluma tanıtılması amacıyla bu sayfalarda daha fazla örnek kadın başarısına yer vereceğiz, başarılı kadın liderlerin topluma, ülke ekonomisine yaptıkları katkıyı yıllık etkinliklerle toplumla paylaşacağız.

Türkiye’nin dört bir köşesindeki kadın gazetecileri güçlendirmek, yerel medyadaki erkeklerin eşitlikçi gelişimlerine destek vermek amacıyla çeşitli eğitimlerin de verildiği bir yerel medya network’ü kuracağız. Bu kapsamda bölgesel düzeyde kampanyalarla yereldeki kadın gazetecileri destekleyeceğiz.

İçeride de eğitim

Milliyet, gazete içerisinde gerçekleştirilecek faaliyetleri içeren iç taahhütlerde de bulundu. Milliyet’te baştan aşağı bir dönüşüme imza atmak üzere verdiğimiz taahhütlerimiz ise şöyle:

Cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalık, kapasite geliştirme çalışmalarına yatırımları artırmak, Milliyet’te tüm departmanlardaki çalışanları kapsayan rutin eğitimlerle cinsiyetçi dille mücadele etmek ve bu çalışmaları değerlendirip denetlemek.

Haberin Devamı

BM Kadın Birimi ile işbirliği içerisinde, medyadaki cinsiyetçi dille mücadele etmek üzere, Medya Eğitim Aracı oluşturmak ve bunu hem Türkiye hem de dünyadaki medya mensupları ve kuruluşlarının kullanımına sunmak.

Medya sektöründen paydaşlarla mesleki eğitimlerin artırılması ve daha fazla kadın gazetecinin cinsiyet eşitliği faaliyetlerinde öncü rol almaları konusunda cesaretlendirilmeleri.

Uzman kuruluşlarla istişare ederek, gazete içinde kadın istihdamını ve kadın yönetici sayısının artırılması amacıyla yeni yaklaşımların değerlendirilmesi.

Bugün Milliyet Gazetesi’nin ekler ve dijital platformda yüzde 53 düzeyinde çoğunluğa sahip olan kadın yazar sayısı korumak.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri

Milliyet, yeni bir adım daha atarak, Birleşmiş Milletler’in kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmesini sağlamak adına kadınların güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacısı oldu. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında 2010 yılında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunuyor. Kadının Güçlenmesi Prensipleri, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik yedi ilkeye açıkça taahhüt vermelerini istiyor. Bu prensipler şirketlere; işyerinde, piyasada ve toplumda kadınların güçlenmesi konusunda rehberlik sağlayacak basit kural ve öneriler sunuyor. CEO Destek Beyanını imzalayan liderler, Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni, yönetim kurulu odasından işyerlerine ve tedarik zinciri üzerinden topluma varana kadar her noktaya dahil etme ve uygulama konusundaki niyetlerini ortaya koyuyorlar.

Haberin Devamı

YEDİ İLKE NEDİR?

1. Cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması.

2. Tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesi, bu ilkelerin desteklenmesi.

Haberin Devamı

3. Tüm kadın ve erkeklere sağlık, güvenlik ve refah sağlanması.

4. Kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim imkânlarıyla desteklenmesi.

5. Kadınları güçlendiren girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması.

6. Toplumsal inisiyatifler ve destekler aracılığıyla eşitliğin teşvik edilmesi.

7. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gelişimin ölçülmesi ve halka açık raporlanması.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr