09.05.2017 - 09:26 | Son Güncellenme:
Yapılan Anayasa değişikliğinin ardından yönetim sisteminin tekrar organizasyonu yönünde uyum yasaları yapılacak. Ancak bununla birlikte uzun süredir ertelenen çok sayıda reformun hayata geçirilmesi bekleniyor. Hükümetin ekonomiye yönelik yasal ve idari düzenleme listesi ise kabarık. Bunlar arasında kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesini de içeren üretim reform paketi önümüzdeki dönemde öncelikli TBMM’ye gelecek olan kanunlar arasında. Bunun yanında, Borçlar Kanunu, İş Mahkemeleri, kamu personel rejimi değişikliği, sosyal güvenlik ikinci paketi de gündemde bulunuyor.
ÜRETİM REFORM PAKETİ
TBMM’ye sunulacak öncelikli kanunlar arasında bulunan üretim reform paketi, genel olarak OSB’lere yapılan sanayi yatırımlarının kolaylaştırılması ve OSB yönetimlerinin etkinleştirilmesini düzenliyor. Hazırlanan taslakta, OSB’lerin emlak değeri belirlenirken sınır arsaların değerinin rayiç alınması önleniyor. Emlak vergisi 5 yıl muafiyet ve sonrasında da en az yüzde 75 indirimli olması taslakta teklif edilmişti. OSB’lerde, anahtar teslimi fabrika ve diğer teşvik kalemleri içinde uygun görülen arsaların yatırımı yapacak kamu kuruluşuna bedelsiz verilebilmesine imkan tanınan taslakta, özkaynaklarından en az 10 kişilik istihdam sağlayacak yatırımcıya OSB içinde bedeli Sanayi Bakanlığı'ndan karşılanmak üzere arsa tahsisi imkanı da veriliyor. Taslakta, henüz arsası olmayan OSB’lerin tasfiyesine imkan sağlanırken, faaliyette olan OSB’lerin de yönetici şirketler aracılığıyla yönetilmesine imkan sağlanıyor. OSB yönetimlerinin sunmakla yükümlü olduğu hizmet bedelleri dışında bağış vb. ad altında ücret alması önlenen taslakta, OSB arsa birim fiyatının da sayılı maliyetlerin en fazla yüzde 20’si kadar olması öngörülüyor.
KIDEM TAZMİNATI
Hükümetin, son dönem tartışmalı düzenleme önerileri arasında bulunan kıdem tazminatının da haziran ayı sonuna kadar TBMM’ye sunulması bekleniyor. Bu konuda hükümet tam uzlaşma aramaktan vazgeçtiğini açıklamıştı. Kısa süre içinde, sosyal tarafl ara kıdem tazminatına yönelik taslak düzenlemenin sunulması ve ardından da hızla TBMM’ye bir kanun tasarısının iletilmesi bekleniyor. Bu düzenlemede de kıdem tazminatı yasal hakkı, işverenin ödeyeceği bir primle bireysel fon sistemine dönüştürülecek. Üzerinde büyük oranda uzlaşma sağlanan işçi-işveren uyuşmazlıklarında mahkeme öncesi arabulucuyu zorunlu hale getiren tasarının da sunulması bekleniyor. Hükümet, daha önce açıkladığı gelir ve kurumlar vergisini tek bir kanunda toplayan, dil sadeleştirmesi yanında rant vergisi gibi yeni müesseseleri de içeren Gelir Vergisi Kanunu da çıkarmak istediğini açıklamıştı. Benzer şekilde, davalarla oluşan yeni olguları ve sadeleştirmeyi içeren, geniş kapsamlı Borçlar Kanunu'nda da son aşamaya gelindiği belirtiliyor. Bu kanunun ise sonbaharda gündeme gelebileceği kaydedildi.
KDV REFORMU
Öte yandan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV Kanunu'nu ile ilgili 2 ay sürecek bir çalışma başlatıldığını açıklamıştı. KDV’ye yönelik oranlar dahil bazı düzenlemeleri içeren tasarının haziran ayı içinde hükümet gündemine gelebileceği kaydedildi.
Özellikle teknik eğitim ağırlıklı olarak eğitime yönelik kapsamlı bir reform yapılması da öngörülüyonr. Yüksek öğretim dahil sistemin tamamen yönetim şeklinin değiştirilmesinin de hedefl endiği kaydedildi.