04.11.2024 - 09:37 | Son Güncellenme:
Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin son durağı Antalya'daki etkinlikler başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy aralarında Milliyet.com.tr Yayın Yönetmeni Uğur Kurban'ın da bulunduğu gazetecililerin sorularını yanıtladı.
BAKAN ERSOY: AVRUPA’NIN EN GENİŞ KAPSAMLI FESTİVALİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Şu anda Avrupa’nın en geniş kapsamlı festivali, 10 milyonlarca katılımcı olduğu bir festivalden bahsediyoruz. Kültür Yolu Festivali’nde bizim dikkatimizi çeken nokta Anadolu şehirlerinde çok daha fazla ilgi oluyor. Komşu şehirlerden de gelen çok oluyor.
İLLER HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENİYOR?
Her bölgede en fazla o yıl 1 şehir katılıyor, 7 bölge var 5 şehir katılıyorsa 2 bölgeden katılamadıysa önümüzdeki yıl o 2 bölgenin şehri öncelikli. Büyükşehir olma şartı arıyoruz. Yakınında daha önce Kültür Yolu Festivali’ne dahil edilmiş şehir var mı ona bakıyoruz. Turizm potansiyeline bakıyoruz.
ANADOLU’DA BAŞKA ŞEHİRLERE YÖNELİK PLAN VAR MI?
Çok yoğun kadrolarla çalışma gösterilmesi gereken bir festival. Her sene 5 şehir artırabiliyorsunuz, mevcut giren şehir her sene devam ediyor bunu oturtmak zor bir program. Avrupa Festivaller Birliği bile bu kadar hızlı büyütmeyi nasıl başarıyorsunuz diyor.
9 GÜNDE 3 AYLIK CİRO!
9 gün boyunca oteller ful oluyor. Esnafla konuşuyoruz, esnaf diyor ki ‘9 gün boyunca biz 2-3 aylık ciro gerçekleştirdik, bitmesin, hep yapın’ diyor. Komşu şehirlerden bazı şehirlerde şehir nüfusu kadar katılım oluyor. İstanbul gibi mega semtlerden de geliyorlar. Şehrin markalaşması, şehrin potansiyelinin artması açısından kalıcı bir etki yaratıyor. Kültür Yolu Festivali’ne gitmeyen biri gidenleri dinlediği zaman bir dahaki gezi programına dahil edebiliyor. Şehrin turizm açısından markalaşmasını sağlıyorsunuz.
FESTİVALLERDE SİZİ EN ŞAŞIRTAN ŞEHİR HANGİSİYDİ?
Diyarbakır ve Erzurum. İnanılmaz bir katılım oldu. Fark ettim ki Anadolu’nun ihtiyacı var bunu mutlaka genişletip yaymalıyız. Erzurum’da şehir nüfusu kadar katılım oluyor. Diyarbakır’da biz etkinlik alanının yerini değiştirmek zorunda kaldık. Çünkü hıncahınç doluyor. Uzak noktalara alsanız da geliyor insan.
SİRKECİ VE HAYDARPAŞA PROJELERİ: ‘İÇİNDE HİÇBİR ZAMAN AVM OLMAYACAK’
Bu tarz etkinlik merkezlerine İstanbul gibi megakentlerin ihtiyacı var. Proje içinde kültür olacak, sanat olacak, millet bahçesi olacak. Rami kışlasındaki gibi bir millet bahçesinden bahsediyorum. İçinde hiçbir zaman AVM olmayacak. İstanbul; treni, kültür sanatı ile niye ön plana çıkmasın? Sirkeci gibi bir yerde Avrupa’ya göçün başladığı bir nokta, kültürün bir parçası, niye oraya bir göç müzesi yapılmasın? İhtiyaç olan ne varsa projenin içerisinde koyuyoruz.
‘KAYNAK TURİZM GELİRLERİNDEN GELİYOR’
Kültür Yolu Festivalleri’nin kaynağı turizm gelirlerinden geliyor. Çevremiz bir ateş çemberi şu anda aslında mucize yaratıyoruz. Irak’ta Suriye’de çatışma ortamı devam ediyor. Böyle bir ortamda ateş çemberinin içinde pozitif gündemle Türkiye ayrışıyor. Turizmde rekorlar kırmaya devam ediyor.
‘KIRMIZI BAYRAĞIN ULAŞTIĞI HER YER HEDEF’
Türkiye’nin jeopolitik konumuna baktığınızda geçmişte de krizlere açık bir yerde. Ülkeniz jeopolitik konumdaysa bunu kabulleneceksiniz. Bunlara karşı nasıl bağışıklık elde edebilirim diye bir strateji geliştirmeniz gerekiyor. Krize karşı bağışıklık nasıl sağlanıyor? Bu da hedef pazar çeşitliliği. Yani eskiden belli başlı ülkelerden turist alırken şimdi 330 noktaya THY’nin direkt uçuşu var. Kırmızı bayrağın ulaştığı her yer hedef. Pazar çeşitliliğini iki şekilde sağlıyorsunuz. Potansiyelinizi tanıtıyorsunuz, ürün çeşitliliği getiriyorsunuz. Yoğun tanıtımla herkese erişmeniz gerekiyor. Eskiden deniz-kum-güneşle çıkıyordun. Şimdi 60 farklı ürün var. Hem ürün çeşitliliği hem pazar çeşitliliği yapacaksınız bu sayede de sezonu uzatmış olacaksınız. Bu çalışmalar doğrultusunda biz 2019 yılında Turizm Geliştirme Ajansı kurduk.
TURİZM HEDEFİ HAKKINDA
Orta Vadeli Program aslında bizim hedefimiz orada 63.8 milyar dolar var. Tam kesin hedefi ocak sonunda açıklıyoruz. Sona gelmeden göremeyiz. Orta Vadeli Program’a sadığız.
DEPREM BÖLGESİ NE ZAMAN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NE DAHİL OLUR?
Oranın moral motivasyon olarak hazır hale gelmesi lazım. Malatya’da onu hissettik, önümüzdeki yılın sonunda programa dahil ettik. Aşama aşama Adıyaman, Hatay’ın da dahil edilmesi lazım.”