12.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANTALYA Milliyet
Antalya’da ‘Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek’ temasıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ‘Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2025’, Belek turizm bölgesindeki NEST Kongre Merkezi’nde dün başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, forumun açılış programına eşi Emine Erdoğan ile birlikte katıldı. Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi:
KÜRESEL DİPLOMASİNİN KALBİ: Bugün burada çatışmaların yerine diyalog, kutuplaşmanın yerine ortak aklı, güç yarışının yerine küresel vicdanı tercih ettiğimizi hep birlikte dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz. Küresel diplomasinin kalbi 3 gün boyunca yine Antalya’da atacak.
İNSANLIK 5’TEN BÜYÜK: Terör, açlık, yoksulluk, ırkçılık, İslam düşmanlığı, göçmen karşıtlığı ve iklim krizi gibi tüm insanlığı ilgilendiren sorunlarla uğraştığımız bir dönemde uluslararası toplumun daha adil, daha vicdanlı politikalar geliştirmede maalesef yetersiz kaldığına şahit oluyoruz. ‘Dünya 5’ten büyüktür. Çünkü insanlık 5’ten büyüktür.’
SOYKIRIM UYGULUYOR: İsrail, 1,5 senedir Filistin halkına karşı apaçık bir soykırım uyguluyor. Ambulansın içinde yaralılara yardıma giden sağlık personelini infaz etmek, haydutluk değilse nedir? 360 kilometreye hapsettiği, insani yardım girişine izin vermediği, aylardır açlığa, susuzluğa, ilaçsızlığa mahkum ettiği bir halkın üzerine bomba yağdırmak gaddarlık değil midir? Savaşta dahi olsa meşru bir devlet böyle hareket eder mi, bunun adı devlet terörü değil midir? Onun için İsrail terör devletidir.
TERÖRİST YAFTASIYLA KARALAYAMAZ: İsrail hükümeti Filistinlilere 2. bir Nekbe Felaketi yaşatmaya çalışmaktadır. Meşru direniş haklarını kullanan Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimize terörist diyerek işlediği katliamları meşrulaştırma peşindedir. Filistin halkının işgal karşısındaki kahramanca mücadelesini kimse terörizm yaftası vurarak karalayamaz.
SURİYE’DE İSTİKRARSIZLIĞA GÖZ YUMMAYIZ: Biz Suriye’de 14 yıl süren çatışma ve istikrarsızlığın yükünü en fazla çeken bunun bedelini ödeyen ülkelerden biriyiz. 8 Aralık devrimiyle sadece Suriye’de değil, tüm bölgemizde kalıcı istikrarın tesisine yönelik yakalanan fırsatın heba edilmesine izin veremeyiz. Suriye’nin yeni bir istikrarsızlık girdabına sürüklenmesine göz yummayız.
SABRIMIZ YANLIŞ YORUMLANMASIN: Soğukkanlılığımızı, sabrımızı, meseleleri diyalog yoluyla çözme tavrımızı kimse yanlış anlamamalı, yanlış yorumlamamalı, sükunetimiz birilerini çok hatalı heveslere sürüklememelidir.
YENİ DÖNEMİN KAZANANI: Gümrük tarifeleri üzerinden kızışan ticari rekabetin yıkıcı hale gelmemesi için elimizden geleni yapmaktayız. Şoklara karşı dirençli ekonomisiyle Türkiye bu süreci sadece sorunsuz atlatmakla kalmayacak, yeni dönemin kazananlarından da biri olacaktır.
Erdoğan liderlerle bir araya geldi
‘Trump ve Putin’le anlayış birliğindeyiz’
DİYALOG HALİNDEYİZ: Suriye’nin toprak bütünlüğü ve istikrarının muhafazası noktasında Trump ve Putin başta olmak üzere bölgede nüfuz sahibi tüm aktörlerle anlayış birliği içindeyiz, çok yakın diyalog halindeyiz. Gerek bu anlayış birliği, gerek ülkemizin güvenlik planlamaları, gerekse Suriye hükümetiyle aramızdaki mutabakatlar çerçevesinde gerekli bütün adımları atmayı kararlılıkla sürdüreceğiz.
ABD İLE İLİŞKİLER: Müttefikimiz ve stratejik ortağımız ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hedefimize büyük önem veriyoruz. Başkan Trump’ın ikinci döneminde kendisiyle olan yakın dostluğumuzun da katkısıyla Amerika ile ilişkilerimizin her alanda serpileceğine inanıyorum.
‘AB tam üyeliği stratejik hedefimiz’
TÜRKİYE’SİZ GÜVENLİK OLMAZ: NATO’nun geleceği ve Avrupa güvenlik mimarisine dair tartışmaların gündemde olduğu bugünlerde, Türkiye olmadan Avrupa güvenliğinin düşünülemeyeceği bir kez daha ortaya çıkmıştır.
BAGAJLARDAN KURTULUN: AB tam üyeliği halen ülkemizin stratejik hedefidir. AB mevcut sınamaların üstesinden gelmek, yeniden yapılanan küresel sistemde hak ettiği şekilde temsil edilmek istiyorsa buna göre davranmalı, bagajlarından kurtulmalı ve Türkiye tam üye olarak birlikteki sandalyesine bir an önce kavuşmalıdır.
Erdoğan liderlerle bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ADF’nin ilk günündeki ikili diplomasi trafiği Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesiyle başladı. Erdoğan, daha sonra Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatoviç, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile bir araya geldi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Şara ile görüşmesinde Türkiye’nin Suriye’de yeniden kaos yaşanmasını isteyenlere fırsat verilmemesini memnuniyetle karşıladığını, gelecek yılların Suriye’de istikrarın yılları olacağını ifade etti. Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması için diplomatik çabalarını sürdüreceğini ve Suriye ile iş birliğini canlandırmak için gayretlerin artırılması gerektiğini belirtti.
‘Diplomasi, krizlerin üstesinden gelmenin tek yolu’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) Başkanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs ile bir araya geldi. Görüşmede, Emine Erdoğan ve Sachs, dünyanın birçok ülkesinde yaşanan çatışmaların neden olduğu çevre sorunlarını ele alarak, bu konuda atılması gereken adımları değerlendirdi. Emine Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise “Antalya Diplomasi Forumu için dünyanın dört bir köşesinden ülkemizi ziyaret eden, devlet ve hükümet başkanları ile kıymetli eşlerine, yurt içi ve yurt dışından katılan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Barışın ve uzlaşmanın dili olan diplomasi, krizlerin üstesinden gelmenin tek yoludur” dedi.
‘Sorunları insani çözümlerle bitirelim’
‘DF-2025 Liderler Paneli’nde NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun moderatörlüğünde, ‘Çok Kutupluluk Çağında Ortaklık Arayışı’ konulu oturum gerçekleştirildi. Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bölgedeki değişikliklere işaret ederek, “Suriye kendini yeniden şekillendiriyor, destekliyoruz, kapsayıcı bir yönetişim olsun istiyoruz Suriye’de. Gazze’de, dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan insanlık dışı sorunları, uzun dönemli sorunları daha işbirlikçi ve daha insani çözümlerle sonlandırmak istiyoruz” dedi.
‘Türkiye büyük rol üstlenmeli’
‘Çok Kutupluluk Çağında Ortaklık Arayışı’ konulu oturumda konuşan liderler şunları söyledi:
Karadağ Cumhurbaşkanı Milatovic: Türkiye, coğrafyasıyla, üç kıtanın da merkezinde, birçok kültürün bağlantı noktasında, birbirinden farklı birçok yere hitap eden bir konumda olmasıyla gerçekten diplomaside daha büyük bir rol üstlenebilecek pozisyona da sahip.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze: Bölgemizde barışın daha da derinleşmesini istiyoruz. Türkiye barışçıl vizyonu destekleyen bir ülke.
Bulgaristan Başbakanı Rosen Zhelyazkov: Ukrayna savaşında demokratik dünya güvenliği darbe aldı. Avrupa Birliği’ne karşı şüpheci olanlar, bir noktada Euro birliğinden ayrılma düşüncesindeler. AB belki de öngördüğü güçte değil.
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani: Türkiye ile ABD, Kosova’nın en büyük savunma paydaşlarıdır.
Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic: Türkiye; Avrupa, Atlantik, Karadeniz, Ukrayna savaşında Rusya’yla köprü olmak gibi birçok alanda, küresel meseleler konusunda önemli çalışmalar yürütüyor.
Şarkıları ve sivri dilli sözleriyle her zaman gündemde olan ünlü şarkıcı Yılmaz Morgül, katıldığı canlı yayında yıllar sonra Survivor ile ilgili itirafta bulundu.