14.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Kripto paraların bugüne kadarki en büyük destekçilerinden, ABD’li elektrikli oto devi Tesla’nın patronu Elon Musk, attığı bir tweet’le kripto paraları adeta ezdi...
Musk, en ünlü kripto para olan Bitcoin’i üretmek için kullanılan enerji miktarı için “çılgınlık” ifadesini kullanarak, araç satışlarında Bitcoin kullanmayı askıya aldıklarını duyurdu. Halbuki Tesla, 8 Şubat’ta 1.5 milyar dolarlık Bitcoin aldığını duyurmuş, martta da otomobil satarken de Bitcoin kabul etmeye başladığını açıklamıştı. Musk’ın paylaşımının ardından Bitcoin 58 bin dolar seviyesinden 46 bin dolar bandına kadar geriledi. Bitcoin’le birlikte Ethereum gibi kripto paralar da düşüş kaydetti.
Geleceği var ama...
Elon Musk, arka arkaya yaptığı Twitter paylaşımlarında, Bitcoin madenciliği ve işlemleri için fosil yakıtların artan kullanımı konusunda endişeli olduklarını dile getirdi.
Tesla’nın araç satışlarında Bitcoin kullanımını askıya aldığını kaydeden Musk, “Kripto para iyi bir fikir ve gelecek vaat ediyor ancak çevre bunun için büyük bir bedel ödeyemez” diye yazdı.
Bitcoin’i satmıyor
Musk, Tesla’nın elindeki Bitcoin’leri satmayacağını belirterek, kripto para madenciliği sürdürülebilir hale gelince bunu işlemler için kullanmayı planladıklarını kaydetti. Tesla’nın 1.5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımının ardından kripto paranın değeri yüzde 20 artmıştı. Ancak bu yatırım Elon Musk’ın teknolojide düşük karbon yaklaşımıyla büyük bir çelişki olarak görülüyordu.
YATIRIMCILAR NE DEDİ?
‘Bilançoda tuttu, imajını parlattı’
Tesla hissesi sahibi Osmosis Investment Management CEO’su Ben Dear, “Musk’ın Bitcoin’in çevre üzerindeki zararlı etkisini fark etmesinin bu kadar uzun sürmesine şaşırdık, ancak Tesla’nın pozisyonunun tersine döndüğünü görmekten mutluyuz” dedi.
Ay için devam mı?
Dijital varlık yöneticisi Coin Shares Group’un baş strateji sorumlusu Meltem Demirörs, Tesla’nın Bitcoin’le pek araba satmış olamayacağını, bu hamlenin ödeme süreçlerini basitleştirirken pozitif bir tanıtım olduğunu söyledi.
Demirörs, “Elon pek çok eleştiri alıyordu ve Bitcoin’i bilançosunda tutarken eleştirileri yatıştırma olanağı kazandı” dedi.
New South Wales Üniversitesi’nde finans profesörü olan Mark Humphery-Jenner ise, Tesla yönetiminin “çok aceleci” karar verme sürecinden daha fazla endişe duyduğunu dile getirdi. Bitcoin kararından bir gün önce Musk, Tesla’nın kendi parlattığı Dogecoin’i kabul edip etmemesi konusunda Twitter’da bir anket yapmıştı. Ayrıca Musk roket şirketi SpaceX’in aya seyahat için ödeme olarak Dogecoin kabul edeceğini duyurmuştu.
Bitcoin neden çok enerji harcıyor?
Arkasında bir merkez bankası güvencesi bulunmayan Bitcoin riskli bir yatırım. Bitcoin’i ‘tedavüle çıkarmak’ için güçlü bilgisayarlar, çok zor matematik işlemleri çözmek zorunda. Buna da ‘madencilik’ adı veriliyor. Bu işlem sırasında çok enerji harcanıyor. Bu nedenle bazı girişimciler İzlanda gibi ülkelerde ucuz jeotermal enerjisiyle çalışan ve buz gibi havayla soğuyan süper bilgisayarlarla Bitcoin madenciliği yapıyor.
2140’a kadar devam
Bitcoin madenciliği için bilgisayarlar kripto para ağına bağlanıyor. Problemler çözüldükçe Bitcoin blokları serbest kalıyor. ‘Madenciler’ bir problemi 10 dakikadan az sürede çözerse problem daha zorlaşıyor. Bu bilgisayarlar Bitcoin alım satımının kayıtlarını doğru tutmada da rol oynuyor. Beklentilere göre 2140 yılına kadar Bitcoin arzı 21 milyona ulaşacak ve orada arz sona erecek.
Malezya’yı solladı, Türkiye’ye yetişemedi
Cambridge Üniversitesi’nin araştırmasına göre, Bitcoin yıllık 149.63 terawatt-saat (TWh) enerji harcanmasına sebep oluyor. Bitcoin’in yıllık enerji tüketimi, Malezya’yı (147.2 TWh), İsveç’i (131.7 TWh) ve Arjantin’i (125.03 TWh) sollamış durumda. Türkiye’nin 251.3 TWh’lik tüketimine ise henüz uzak durumda... Bu yüzden Tesla’nın Bitcoin yatırımı şirketin çevreci imajını lekeleyen bir adım olarak görülüyordu.