27.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Finans Sohbetleri - Kadife Şahin
Dünyanın önemli alacak sigortası şirketlerinden Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, 2015’te Türkiye ekonomisi için olumlu düşündüklerini söyledi. İkinci yarıdan sonra, seçimlerin ardından tüketici talebinin yükseleceğini ifade eden Özüner, büyüme tahminlerinin yüzde 3.8 olduğunu, ihracat beklentilerinin ise 180 milyar TL olduğunu belirtti.
Özüner şunları söyledi:
“2015 büyüme tahminimiz yüzde 3.8. 0,5 kamunun yapacağı yatırımlardan, 0.8 özel sektör yatırımlarından, 1.5 ihracattan gelecek. İthalattın 1.4 daralmasını bekliyoruz. Daha iyi bir yıl bekliyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren tüketici talebinin canlanacağını düşünüyoruz. Tüketici talebi tüketici kredilerinin ve tüketici harcamalarının artmasından oluşacak.
Türkiye’nin ihracat pazarları daralınca yeni pazarlara girişte esnek olduğunu ve bunu başarıyla yönettiğini görüyoruz. Dünyada yaklaşık olarak 210 ülkede alacak sigortası hizmeti veriyoruz. Türkiye gibi ihracat pazarlarını anında başka bir yere çevirebilen ülke sayısı çok az. Örneğin Avrupa ülkelerinde bir Rusya pazarı çok önemli ise onu hemen Doğu Avrupa’ya çeviremiyorlar. O esnek yapıları yok. Bizde ise çok esnek bir yapı var. İhracat yaptığımız sektörler değişmeye başladı. Eskiden hazır giyim ve gıda ağırlıklı bir ihracatımız varken, şimdi ise ihracata çok ciddi olarak otomotiv ve yan sanayi ivme kazandırıyor. Metal yan sanayi ve kimya sanayi var. Cezayir, Çin, Fransa, İtalya, Suudi Arabistan... Rusya’daki sorunlar nedeniyle Doğu Avrupa ülkelerinin Türkiye’den ihracat talebinde bulunacağını düşünüyoruz. Türkiye, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan gibi ülkelere Avrupa ülkelerinden çok daha rahat satış yapabilir. Bu gerçekleşirse aslında Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin yan ülkelerine ciddi bir ihracatı olabilir.”
Hangi bölgelerden talep geliyor?
Marmara en yoğun bölge. Ege’den de ciddi talep alıyoruz. Son dönemde Konya, Kayseri ve Ankara’dan talep geliyor. Nerede karşılıksız çek varsa orada paralel gidiyor. İstanbul, Ankara, Antalya, Konya, Adana, en çok satış yaptığımız iller.
Bu alan hızlı mı büyüyor?
Alacak sigortası çok hızlı büyüyor. Hayat dışı segmentin yüzde 10’a gerilediği bir dönemde alacak sigortasının yüzde 35 büyüdüğünü görüyoruz. Alacak sigortası yaptığınız bir sektördeki firmadan o sektördeki firmalar da duyduklarında ilgi gösteriyorlar. Önü açık bir sigorta. Dünyada zaten ticaret bu ürün ile yapılıyor.
Kim alacak sigortası alıyor?
Öncelikle global şirketler. Şimdi lokal şirketler de alıyor. Örneğin ilaç sektöründe neredeyse almayan kalmadı. Demir çelik, kablo sektörü... Son iki yıldır gıda sektöründen inanılmaz bir talep var. Bizim de öncelikli sektörlerimizden biri gıda. Biz de gıda sektöründe büyümek istiyoruz. Dolayısıyla bu sektörden gelen talebi destekliyoruz.
İç talep mi fazla ihracat mı?
Önceleri ihracat ile büyürüz diye düşünüyorduk fakat yurtiçi talep daha canlı geldi. Çek kanunundaki değişik yüzünden firmalar bir anda teminatsız kaldılar. O nedenle yurtiçi talep daha yoğun. Bizim portföyümüzün yüzde 70’i yurtiçi yüzde 30 ihracat.
‘BU SİGORTA KREDİ TEMİNATI OLACAK’
Yeni ürün var mı?
Kefalet sigortası yeni bir ürün ve ocak ayında devreye girecek. Bu aslında bankaların verdiği gibi bir teminat mektubu. Bankaların yanında ilave bir kapasite açıyoruz. Her türlü altyapı projesine, enerji, inşaat taahhüt olabilir, teminat vereceğiz. Türkiye’de ilk lisansı biz aldık. Bankacılık sektörü bizim ürünümüzü teminat olarak alıp kredi verebiliyor. Diğer ülkelerde bu var. Bunun için BDDK ile bir çalışma grubu var. Alacak sigortası poliçesi karşılığında kredi verebilirler. Bir taslak var. Bunun yasalaşmasını bekliyoruz.
Ticari alacak sigortası nedir?
Alacak sigortası, ticari borçların ödenmemesi riskine karşı alınan sigortadır. Faturaların ödenmesini temin eder, ticari faaliyetlerin getirdiği kurumsal ve siyasi risklerin yönetilmesini sağlar.