EkonomiKağıtsız kokpitle teknik rötara son

Kağıtsız kokpitle teknik rötara son

04.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da geliştirilen “Elektronik Uçuş Çantası” sistemi ile uçuş sırasında ihtiyaç duyulan 50 kilogramlık dökümanın yerini elektronik sistem aldı. Atlas Jet’in uygulamaya başladığı sistemle rötarların minimuma indirildiği belirtildi

Kağıtsız kokpitle teknik rötara son

Ankara’da faaliyet gösteren Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., TÜBİTAK’tan aldığı Ar-Ge desteği ile “Elektronik Uçuş Çantası” geliştirdi.
Proje yürütücüsü Emre Barış Aksu, 1 yıllık çalışma sonucunda Elektronik Uçuş Çantası (Electronic Flight Bag -EFB) projesini tamamladıklarını kaydetti. Aksu, “EFB pilotların uçuş sırasında ihtiyaç duydukları ve kağıt üzerinde sakladıkları bilgileri elektronik ortamda tutan, uçaktaki sistemlerle entegre olabilen, uçuş sırasında oluşturulan dokümanların elektronik ortamda oluşturulmasına ve yönetilmesine imkan veren sistem olarak tanımlanıyor. EFB, pilotların uçuşlarda taşıdıkları ve kullandıkları, içinde uçak işletim kılavuzu, kabin ekibi işletim kılavuzu, pilotların kullanabilecekleri seyir çizelgeleri gibi dokümanları da içeriyor” dedi.
Aksu, EFB’nin şu anda Atlasjet tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onay süreci çerçevesinde kullanıldığını dile getirdi.

Online erişim
Sancak, “Uçağın operasyonel dokümanlarına, hava durumu bilgilerine yaklaşma ve alçalma planlarına, yükleme ve denge problemlerine, raporlaşma ve teknik bakım kayıtlarına uygulama üzerinden kolaylıkla erişilebiliyor. En önemli avantajlarının başında ise havayolu süreçlerine uygun olarak hazırlanan uçuş planının elektronik olarak 3G/WiFi gibi kablosuz iletişim ağları üzerinden uçağa aktarımının sağlanması geliyor. Böylece kalkış ve iniş zamanlarına uyum ile gecikmeler en aza indirilerek, müşteri memnuniyeti en üst düzeye çıkarılıyor ve yolcularımız mağdur olmuyor” dedi.

Haberin Devamı

50 kiloluk doküman
Uçuşlar için kullandıkları yaklaşık 50 kilogramlık bir doküman seti bulunduğunu vurgulayan Sancak, “Bu bilgiler bizim için olmazsa olmaz. Belirli dönemlerde bu bilgilerin güncellenmesi gerekiyor ve her uçak için tek tek yapılıyor. 20 uçaklık bir filo için sadece bu doküman setinin uçakta taşınması ve baskı maliyetlerinden dolayı yıllık yaklaşık 80-100 bin dolar arası bir kayıp söz konusu. EFB sayesinde bütün bu maliyet ve ek işler ortadan kalkıyor. Bütün bilgiler sistemde bulunuyor” diye konuştu.

KEŞFETYENİ
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı

Cadde | 19.04.2025 - 14:40

Derin Talu'nun Instagram'daki bornozlu fotoğraflarına kısa sürede yorum yağdı.