EkonomiJet - Pa'nın sermaye yalanı

Jet - Pa'nın sermaye yalanı

03.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Jet - Pa'nın sermaye yalanı

Jet - Panın sermaye yalanı

YURTDIŞINDAN yüksek kar payı vaadiyle para toplayan İslami sermayeli şirketlerden Jet - Pa grubu bünyesindeki kuruluşların toplam sermayelerinin 643 milyar lira olduğu belirlendi. Grup hakkında SPK'nın büyük ihtimalle takipsizlik kararı vermesi beklenirken, Maliye Bakanlığı'na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) kara para incelemesi yapıyor.
Jet - Pa'nın sahibi Fadıl Akgündüz'ün, "Koç Holding'in sermayesi 50 trilyon. Bizim sermayemiz 63 trilyon" açıklamasını Ticaret Sicili kayıtları doğrulamadı. Sicil kayıtlarına göre, grubun çatı şirketi olan ve 9 Ekim 1997 tarihinde kurulan Jet - Pa Holding'in sermayesi, sadece 100 milyar lira.
Grubun en yüksek sermayeye sahip şirketi, Malezya'dan ithal edilen Proton marka otomobillerin Türkiye'deki pazarlama ve servis hizmetlerini yürüten Jet - Pa Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bu şirketin sermayesi sicil kayıtlarında 500 milyar lira olarak belirlendi.
Grup şirketlerinden Jet - Pa Elektronik, 15 bin konut yapacağı iddia edilen Jet - Pa İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ile Proton marka araçların ithalatını yapan Jet - Pa Uluslararası Pazarlama'nin sermayeleri de 10'ar milyar lira.
Jet - Pa Sınai Ürünler Üretim ve Pazarlama A.Ş'nin sermayesi kayıtlarda 12 milyar lira olarak görünürken; şirketlerin, sicil kayıtlarının ardından sermaye artırımına gidip gitmedikleri belirlenemedi.
Bu arada, şikayetler üzerine Jet - Pa'yı denetime alan SPK'nın incelemesinden sonuç çıkamayabileceği öğrenildi. Jet - Pa'nın geçen yıllardaki Kombassan, Yimpaş ve Endüstri Holding gibi şirketlerin yasal takibata uğrayan deneyimlerinden ders alarak, Almanya'da şirket kurma yoluna gittiği anlaşıldı. Jet - Pa International'ın, Almanya'da Alman yasalarına göre "sessiz ortak" sistemiyle para topladığı, bu nedenle SPK'nın usulsüz bir sermaye nakli ve kayıt dışı ortak takibinden sonuç alamayabileceği kaydedildi. Toplanan paralar, Türkiye'deki gruba borç olarak aktarıldığı için SPK'nın yasal yaptırım olanağının önemli ölçüde ortadan kalktığı görüşü öne sürüldü.
Ancak Jet - Pa International'ın Türkiye'ye borç olarak aktardığı paraların kara para aklama veya kayıt dışı kaynak kullanımı kapsamına girip girmediğinin MASAK tarafından incelendiğine dikkat çekildi. Jet - Pa'nın diğer faaliyetlerini de inceleyen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kara para aklandığına ilişkin bir ipucuna ulaşırsa soruşturma başlatılacak. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, incelemenin sürdüğünü söyledi.

SPK tarafından incelemeye alınan JetPa'nın sahibi Fadıl Akgündüz, yatırım amacıyla Siirtliler Grubu'nu kurdu ancak şehire bir çivi dahi çakmadı.
Türkiye Siirtliler Grubu'nun bildirisinde her köşesine dağılmış 1.5 milyonu aşkın Siirtli'nin Türkiye'nin kalkınması için el ele verdiği belirtiliyordu.
14 vakıf ve derneğin dahil olduğu grubun başında bulunan JetPa'nın sahibi Akgündüz'ün, Proton satış mağazasının dışında yatırım vaatlerini yerine getirmediğini söyleyen yöre işadamları, amacının siyasi reklam olduğunu iddia ediyorlar.
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Barın, Akgündüz'ün bölgeye yatırım yapma vaadine rağmen, hiçbir adım atılmadığını hatta odaya böyle bir girişim başvurusunun yapılmadığını belirtti.
Barın şöyle devam etti: "Biz yöre işadamıyız ama bu olaylara seyirci gibiyiz. Burada ne yatırım yapılır diye bize hiçbirşey danışılmıyor. Yatırım amaçlı mı yoksa siyasi amaçlı mı davranıyorlar belli değil. Sözlerini tutmayacaklarsa Siirt halkı kararını verecektir."
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Tevfik Nalbant ise "Kim yatırım için ilimize gelecekse önce gelsin çiviyi avuçlarımıza çaksın. Benim insanım açken, Sergen'e, Hakan'a milyarlarca para sayılması önemli değil" dedi.
Siirt'te gözle gürülür bir yatırımın yapılmadığını belirten Nalbant şöyle devam etti:
"JetPa yetkilileri bir yıl önce buraya geldiklerinde yöre işadamlarıyla bir toplantı yaptılar. O dönem Siirt'e 1 trilyon lira kaynak ayrıldığını belirttiler. Biz de onlara yeni bir yatırımdan çok atıl kalan 15 tesisin tamamlamaları gerektiğini ifade ettik. Atıl tesislerin faaliyete geçirilmesinin maliyetini 700 milyar olarak hesapladık. 3000 bin kişi istihdam edilecekti. Ticaret ve sanayi odası olarak bize 28.07.1998 tarihli Proton satış şubesinin kurulması isteği dışında başvuru yapılmadı."
Siirt Genç İşadamları Derneği Başkanı Kadir Demirhan da, JetPa tarafından şu ana kadar yatırım girişimi bulunmadığını söyleyerek, "Umarız bundan sonra olur. Siyasi reklam yaptığı belirtiliyor. Bize Siirt'e hizmet edecekse biz de ona hizmet ederiz" diye konuştu.

Siirt Belediye Başkanı Fahri Çeliker, yatırım yapmak isteyen işadamının fabrika satın alıp fizibilite çalışmalarını hazırlayacağını belirterek, Fadıl Akgündüz'ün böyle bir girişimi olmadığını vurguladı. Çeliker şöyle devam etti: "Ağustos'tan bu yana her ay yatırım yapacağını söylüyor. Bir ay tekstil diyor, bir ay otomotiv diyor. Trilyonluk yatırım sözleri havada uçuyor ama 1 lira yatırım yere inmiyor. Amaç tamamen siyasi. Akgündüz ve arkadaşları milletvekili olmak istiyor."
Siirt halkıyla alay edildiğini söyleyen Çeliker, Siirtliler grubu adına hazırlanan geceye ne belediye başkanı ne de vali davet edildiğine dikkat çeken Çeliker, "Bana somut projeyle gelin dedim. Yatırım vaatleri havada kalmasın istedim. Siirt halkının zihnini bulandırdılar. Ağustos'tan bu yana bir çivi bile çakılmadı. Belediye'nin 1.5 trilyon borcu var. Belediye'ye 100 milyar yardım yapmalarını istedim. 50 milyar liraya razı oldum. Onu da vermediler. 105 bin kişilik nüfusa sahip Siirt'te, 20 bine yakın işsiz var. Tesisler atıl kaldı. Onları canlandırın dedik, yapmadılar" diye konuştu.




KEŞFETYENİ
Mert Demir imaj değişikliğine gitti! Sosyal medyada olay oldu
Mert Demir imaj değişikliğine gitti! Sosyal medyada olay oldu

Cadde | 06.04.2025 - 11:07

Serenay Sarıkaya ile yaşadığı aşk ile magazin gündeminden düşmeyen, uzun zamandır sessizliğini koruyan Mert Demir imaj değişikliğine gitti.