Ekonomi İSTİHDAM 1.6 MİLYON KİŞİ ARTTI

İSTİHDAM 1.6 MİLYON KİŞİ ARTTI

17.08.2010 - 00:09 | Son Güncellenme:

İşsizlik oranı mayısta, nisana göre 1 puan, geçen yıl mayısa göre de 2.6 puan düşerek yüzde 11’e geriledi. İstihdam edilenler son bir yılda 1.6 milyon kişi artarken işsiz sayısı da 536 bin kişi azaldı

İSTİHDAM 1.6 MİLYON KİŞİ ARTTI

Krizde rekor seviyelere tırmanan işsizlik, bu yılın başından itibaren girdiği gerileme trendini mayısta da sürdürdü. Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı, mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 600 bin kişi arttı, işsiz sayısı 536 bin kişi azaldı. TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması 2010 Mayıs (nisan, mayıs, haziran) dönemi sonuçlarına göre, söz konusu dönemde işgücüne katılma oranı yüzde 49.4 olarak belirlendi. Böylece işgücüne katılım oranında geçen yıla göre 1.2 puanlık bir artış sağlandı.
İşsizlik oranı da geçen yılın aynı dönemine göre 2.6 puan, 2010 Nisan dönemine göre de 1 puan düşerek yüzde 11 oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın işsizlik oranının yüzde 10’un altına ineceğine ilişkin öngörüsünü hatırlatan uzmanlar, trendin devamı halinde gelecek aylarda tek haneli işsizlik oranının görülebileceğini belirtti.
Okan Üniversitesi Finansal Riskleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (OKFRAM) işsizlik rakamlarını değerlendirdiği raporda işsizlik oranının mayısta yüzde 11 ile kriz öncesi seviyelere düştüğü vurgulandı. Sanayi üretimi yükselirken işsizliğin düştüğü belirtilen raporda şöyle denildi:

Tarım dışında yükseliş
“Ocaktan beri sanayi üretimi ve istihdamdaki değişimler sırasıyla yüzde 21.5 ve yüzde 8.95 oldu. İşgücüne katılım yüzde 4.64 artış gösterdi ve katılım oranı yüzde 49.5’e ulaştı. İstihdamda mevsimsellik etkisi ve makro toparlanmaya bağlı olarak meydana gelen bu iyileşmenin, haziran verilerinde de sürmesi bekleniyor. Olası bir seçim ekonomisine yönelik sinyaller, kamu harcamalarında büyümeye ve özellikle kamuda istihdamın önümüzdeki dönemde artacağına işaret ediyor.”
Raporda Avrupa’daki pek çok ülkede son bir yılda işsizlik yükselirken Türkiye’de gerilediği de ifade edildi. Mayıs döneminde istihdam edilenlerin sayısı 1.6 milyon artarken, istihdam artışı, tarımda 423 bin kişi, tarım dışı sektörlerde de 1 milyon 177 bin kişi oldu.
Bu dönemde istihdam edilenlerin yüzde 25.3’ünün tarımda, yüzde 19.4’ünün sanayide, yüzde 6.6’sının inşaat sektöründe, yüzde 48.7’sinin de hizmetler sektöründe çalıştığı saptandı. Böylece geçen yılın aynı dönemine göre, tarım sektörünün istihdam içindeki payı 0.1 puan, sanayinin payı 1.1 puan, inşaat sektörünün payı da 0.3 puan arttı. Hizmetler sektörünün payında ise 1.5 puanlık bir azalma meydana geldi.
Kamu istihdamının 2 milyon 959 bin kişi olduğu Mayıs 2010 döneminde, işsizlik oranı, kentsel alanlarda 3.1 puan azalarak yüzde 13.4’e, kırsal yerlerde ise 1.4 puan azalarak yüzde 6.4’e geriledi.

Haberin Devamı

İSTİHDAM 1.6 MİLYON KİŞİ ARTTI

İSTİHDAM 1.6 MİLYON KİŞİ ARTTI

Çağlayan: İhracatın etkisi oldu
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, işsizlik rakamlarının düşmeye devam ederek, tek haneye ineceğini ifade etti. Çağlayan şu değerlendirmeyi yaptı:
“İşsizlik rakamlarının düşmesinde Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin yanı sıra ocak-mayıs arasında ihracatımızda meydana gelen artışın büyük payı bulunmaktadır. Ocak-mayıs döneminde ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 oranında artış göstermiş, bunun sonucunda işsizlik oranı 2.6 puan azalmıştır. İşsizliği azaltmak için ihracatımızın sürdürülebilir artışının devam etmesi gerekmektedir. Ocak-Mayıs dönemindeki ihracat artışının işsizlik rakamlarının düşmesinde büyük payı bulunmaktadır. Mayıs 2010’daki 2.6 puanlık azalış bunun en büyük kanıtıdır. Üstelik bu azalış 804 bin nüfus artışına rağmen gerçekleşmiştir.”

Haberin Devamı

Büyükekşi: Türkiye’de kriz bitti
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, açıklanan işsizlik verilerinin, krizin Türkiye açısından bittiğinin göstergesi olduğunu, bundan sonra işsizliği daha da aşağı çekmek için yapısal reformların devam etmesi, üretim ve ihracat için daha uygun iklimin sağlanması gerektiğini kaydetti.
Türkiye’de bir yıllık dönemde 1 milyon 600 bin kişinin işe yerleştiğini ve sanayi sektörünün son bir yıl içinde 535 bin yeni istihdam yarattığını kaydeden Büyükekşi, “Bu gelişme, Türkiye’de sanayi ve dolayısıyla ihracat istihdam yaratmıyor diyenlere en güzel cevaptır” yorumunu yaptı.
Söz konusu istihdam artışında ihracatçıların 120-130 bin kişilik katkısı olduğunu ifade eden Büyükekşi, TİM’in son anketine göre ihracatçıların yıl sonuna kadar 100 bin kişiye daha istihdam sağlayabileceğinin saptandığını belirtti.

Kutadgobilik: Kısmi iyileşme var
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, işsizlik oranının mevsimsel etkiler nedeniyle düştüğünü, bu sayede de istihdam alanında kısmi bir iyileşme görüldüğünü söyledi. Yaz aylarında tarım ve turizmin etkisiyle istihdamın arttığını vurgulayan Kutadgobilik şunları söyledi:
“Her yıl 800 bin kişi işgücü piyasasına giriyor. Bu kişilerin ve mevcut işsizlerin istihdam edilebilmeleri için hükümetin kalıcı tedbirler alması gerekir. Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığındaki ekip istihdamı artırmak için yapılabilecekler konusunda çalışıyor ama henüz netice alınamadı. Hakiki çözüm olmadıkça mevsimsel etkilerle işsizlik oranının düşmesi bizi tatmin etmez.”