31.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Bakan Kacır ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadın Girişimcilerimizle Güçlü Yarınlara Programı”na katıldı. Kacır, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma için kadınların hayatın her alanında güçlü varlığının önemine işaret etti. Kacır, “Öğretim elemanlarımızın yüzde 46’sını oluşturan 85 bin kadın bilim insanımız Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçilik kültürümüzün gelişiminde öncü rol üstleniyor. Girişimcilik ekosistemimizden çıkan, milyar değerlemeyi aşan 7 Turcorn’umuzun 4’ü kadın girişimciler tarafından kuruldu. Bugün, insansız hava araçlarında dünya lideriysek, yerli ve milli otomobilimizi yollara çıkardıysak bu kadınlarımızın alın ve akıl teriyle, azmi, çalışkanlığı ve kararlılığıyla mümkün olmuştur” diye konuştu.
Pozitif ayrımcılık
Kacır, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) programlarıyla kadın istihdamına öncelik verdiklerini ve kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını dile getirdi. Kacır, “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’yla son 2 yılda 56 bin 654 kadını istihdam ederken, 49 bin 500 mikro ve küçük işletmeye kadın istihdamı için 14 milyar liranın üzerinde destek ödemesi sağladık. Geleneksel ve İleri Girişimcilik Programları ile son 10 yılda 70 bin kadın girişimcimize, toplamda 13 milyar lira destek verdik. KOBİ Finansman Destek Programı ile de 6 bin 36 kadın girişimcimize 1.8 milyar liralık finansman sağladık” dedi.
İki protokol imzalandı
Program kapsamında, iki bakanlık arasında iki protokol imzalandı. “Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü” ile kadınların toplumsal yaşamdaki konumlarını güçlendirilimesi, “Bilimsel Araştırma-Geliştirme, Yenilik ve Bilimsel Etkinlik İş Birliği Protokolü” ile de koruma ve bakım altındaki çocukların, engelli ve yaşlı bireylerin, şiddet mağduru kadınlar ve beraberindeki çocukların; psikolojik, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.