EkonomiHasret bitiyor Ruslar geliyor

Hasret bitiyor Ruslar geliyor

30.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya Başbakanı Medvedev’in charter uçaklarına izin veren kararnameyi imzalaması turizm sektöründe coşkuyla karşılandı. İlk kafile 2 Eylül’de geliyor. Ayrıca Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması turizmde çifte bayram havası yarattı

Hasret bitiyor Ruslar geliyor

Turizm sektöründe art arda gelen iki açıklama ile yüzler güldü. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in Rus turistleri Türkiye’ye taşıyacak olan charter uçaklarına izin veren kararnameyi imzalamasının ardından Türk hükümetinin de Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olacağını açıklaması coşkuyla karşılandı. Üstüste gelen açıklamalar turizm sektöründe çifte bayram havası yarattı.

Haberin Devamı

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev charter yasağını kaldıran kararnameyi pazar günü imzaladı. Böylece 30 Kasım 2015’te başlatılan yasak sona erdi.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Rus tur operatörlerinin Türkiye’ye yönelik tur paketi satışları için çalışmalara başladığını açıkladı. Charter uçuşların tekrar başlamasıyla tur paketi maliyetinin yüzde 20 ila 30 arasında düşeceğinin belirtildiği açıklamada, tur paketi fiyatları konusunda Türk otellerinin yaklaşımının da önemli olacağına işaret edildi.

İlk charter 2 Eylül’de

ATOR, Türkiye’ye yönelik ilk charter uçuşlarının 2 Eylül’de başlayacağını duyurdu. Yaklaşık 15 Rus şirketin charter uçuşlara başlamaya hazırlandığının belirtildiği açıklamada, Rusya’da Türkiye’de tatile yönelik ciddi bir talep artışı olduğu da vurgulandı.

Haberin Devamı

‘Haftada 150 bin Rus turist gelir’

Başaran Ulusoy / TÜRSAB Başkanı

“Rusya Başbakanı Medvedev’in Türkiye’ye Rus turistleri getirecek charter uçaklarına izin veren kararnameyi imzalaması çok olumlu bir gelişme. Charter seferleri başlayınca haftada 150 bin Rus turist getirmeye başlayacağız. Ama charter seferlerinin asıl olumlu etkisi 2017 yılında görülecektir. Rus hükümetinin bu izni vermesi asıl 2017 yılındaki turist akışını çok etkileyecektir. Bütün bu olumlu gelişmelerin kesintiye uğramaması halinde 2017 yılında Rusya’dan gelen turist sayısı 5 milyona ulaşacaktır.

Öte yandan yurtiçi turizmde bayram tatilinin 9 güne çıkarılması da çok olumlu oldu. Bu yıl iç turizmde önemli oranda bir artış meydana geldi. Bayram tatillerini 9 güne çıkaran kararların önceden açıklanması da bu canlılığa daha fazla hareket kattı. Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da tatil süresinin önceden açıklanması turizmde özlenen doluluk oranlarını yakalamakta çok etkili olacaktır. Bayram süresince, devam eden iç turizm rakamlarına ek olarak turlarda 200 bin kişilik bir artış olmasını öngörüyoruz.”

‘9 günlük bayram tatili % 50 artış sağlar’

Osman Ayık / TÜROFED Başkanı

“Bayram tatilinin 9 gün olarak açıklanması, zaten yoğun olan iç turizmdeki hareketi daha da artıracaktır. Bu yıl iç pazar çok iyi gidiyor. Bayram tatilinin 9 gün olarak açıklanması insanları tatil planlarını kolaylaştırıyor. 9 gün uzun bir tatil dönemi olduğu için insanlar kurban kesme, bayramlaşma ile tatil arasında seçim yapmak zorunda kalmıyor. Bu sürede hepsini gerçekleştirebiliyor.

Haberin Devamı

Turizm tesisleri açısından bakıldığında ise tesisine ve yerine göre iç turizm bayramda yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen ölçülerde artış yakalayacaktır.

Charter konusundaki gelişmeler ise bu yıl olumlu yansıyacak ama beklendiği kadar hızlı sonuç alınamayabilir. Asıl yansımasını daha sonraki yıllarda göreceğiz. Çünkü Rusya’daki okullar ay başında açılıyor. Orta ve uzun vadede, çok büyük yansımaları olacak. Özellikle 2017-2018’den itibaren artan bir ivme kazanacak. Charter’lar paket turların daha ekonomik olmasını sağlaması açısından önemli. Çünkü tarifeli seferlerle yapılan turlar daha pahalı oluyor.”

‘Charter izni 2017’ye yarar’

Timur Bayındır / TÜROB Başkanı

Haberin Devamı

“Rusya’nın Türkiye’ye yönelik charter yasağını kaldırması çok önemli ve memnuniyet verici. Normalleşme yolunda atılan her adım sektöre olumlu yansıyacaktır. Ancak bunun ne zaman uygulanacağı da önemli. Sezonun sonuna geldik. Rusya ile turizm pazarında eski rakamların kısa vadede yakalanması pek mümkün değil. Rusya’dan geçen yıl 4.5 milyon turist geldi. Bu rakama yeniden ulaşmak zaman alacak. 2016’yı kurtarmak mümkün değil. Ancak Rusya’yla ilgili 2017 için olumlu beklentilere sahip olabiliriz. Herşeye rağmen charter yasağının kaldırılması kararı hemen uygulamaya girerse yılın son aylarında bir hareket yaratacaktır. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının da yerli turizm hareketinin hızlanmasını sağlayacağı kesin. Aynı etkiyi Ramazan Bayramı’nda yaşamıştık. Yerli tatilcilerden rezervasyon artışları söz konusu. Ancak yerli tatilcinin sektörün kayıplarını tam olarak karşılayacağını söyleyemeyiz. Şehir otellerinin yerli turizm hareketinden pek faydalanacağını düşünmüyoruz. Ancak bayramda Ortadoğulu turistte bir miktar artış beklentimiz var.”