Türkiye Bilişim Derneği, Internet'te Türkçe harflerin kullanılması için, harf devriminden tam 70 yıl sonra yeni bir kampanya başlatılıyor.
TÜRKİYE Bilişim Derneği'nin (TBD) öncülüğünde Türk bilişim sektörünün önde gelenleri Atatürk'ün Sarayburnu'nda harf devrimini başlattığı 8 Ağustos 1927'den tam 70 yıl sonra, Türkçe'nin bilgisayarlı iletişim ortamında da korunması için kampanya başlattı. "Internet'te ve Dünyada Türk Alfabe Devrimi - Yeniden" adını taşıyan kampanya tüm Internet kullanıcılarını işbirliğine çağırıyor.
Kampanya için dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof.Dr.Ümit Karakaş, Türkiye'de Internet'i 80 bin civarında kişinin kullandığını ancak elektronik postada ç,ş,ğ,i gibi harfler yerine garip karakterler yeraldığını söyledi. Karakaş, bazı Internet kullanıcılarının, hatta bazı Internet Servis Sağlıyıcıları'nın (ISS) Türkiye lehine oluşmuş uluslararası standartları bilmedikleri ya da uygulamaya çekindikleri için Türkçe elektronik mektupların İngiliz alfabesi ile ya da garip biçimlerde yazıldığını belirterek "Oysa Türkçe elektronik mektup için yollar teknik olarak açıktır" uyarısında bulundu".
Milliyet Gazetesi, Hacettepe Üniversitesi ve
Koç - Unisys gibi kuruluşların Türkçe'yi elektronik postada tam kullanabildiklerini söyleyen Karakaş, "Dünyanın en önemli ve ençok konuşulan dillerinden olan Türkçe teknik olarak elektronik mektup iletişimine açık, yeter ki Türkiye lehine uluslararası standartlar bilinsin, Türkiye'nin
teknoloji standardı savaşına kaynak ayrılsın" dedi.