22.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
SERKAN ARMAN / Milano - Dünyada teknolojinin yükselişiyle birlikte öne çıkan çok önemli bir hassasiyet sürdürülebilirlik... Sürdürülebilirlikle buluşan en son mutfak teknolojileri İtalya’nın Milano kentindeki Eurocucina fuarında boy gösterdi. Beko da teknoloji ve sürdürülebilirliği bir araya getiren ankastre serileriyle fuarda büyük ilgi gördü.
Arçelik Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akın Garzanlı, fuarda ekonomi basınıyla bir araya gelerek hem pazar hakkında bilgiler verdi, hem de en son sürdürülebilirlik çalışmalarından bazılarını paylaştı.
Türkiye’nin dünya mutfak aletleri üretiminde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Akın Garzanlı, “Dünya mutfak aletleri pazarının büyüklüğü 2023 yılında 280 milyar dolara ulaştı. Türkiye ise dünya fırın üretiminin yüzde 10’undan fazlasını gerçekleştiriyor. 2023 yılında Türkiye’de üretilen mutfak aletlerinin yaklaşık yüzde 65’i ihraç edildi. Şirketimiz 122 ülkeye mutfak ürünleri ve teknolojileri ihraç ediyor. Türkiye’nin bu pazardan daha fazla pay alabilmesi için yatırımlarımızı artırıyoruz” dedi.
Dünyaya yayılacak...
Gıda israfına karşı çalışmalarını da anlatan Garzanlı, “Gıda israfı ile mücadelemizde şef Massimo Bottura ile Food For Soul girişimi iş birliği kapsamında ‘refettorio’lar yani aşevleri hayata geçiriyoruz. Bugüne kadar refettorio’larda 1.070 tondan fazla yiyeceğin israfının önüne geçildi ve 2.4 milyon tabak yemek ihtiyacı olan insanlara ulaştı” dedi. Destek verdikleri projeyle dünyada ihtiyaç duyulan bölgelerde 12 civarında aşevi açıldığını kaydeden Garzanlı, burada israftan kurtarılan gıdalarla, zaman zaman ünlü şeflerin de katılımıyla, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz yemek sunulduğunu anlattı. Sürdürülebilirlik konusunda güneş enerjisiyle çalışan buzdolabı projesine de değinen Garzanlı şu bilgileri verdi:
“Defy markamızla pazar lideri olduğumuz Güney Afrika’da Solar Off-Grid Range adını verdiğimiz bir güneş enerjisiyle çalışan buzdolabı ve soğutucu serisini tüketiciyle buluşturduk. Off-Grid buzdolabı ve dondurucu serisi çatıya konan güneş paneli üzerinden sağladığı enerjiyle şehir elektrik şebekesine bağlı olmadan çalışıyor. Günde 6 saate varan elektrik kesintileri yaşanan ülkede, gıda israfına önlemek ilaçların muhafazasını sağlamak kritik önemde. Sürdürülebilirlik vizyonumuz çerçevesinde geliştirdiğimiz temiz enerji kullanımını destekleyen bir ürün serisi. Güney Afrika’da yerel bir STK olan Taking Care Of Business ile iş birliği yaparak Umlazi bölgesinde ihtiyaç sahibi bir grup küçük ölçekli işletmeye bu ürünlerden bağışladık. Bu uygulamayı Afrika ve Güney Asya’da faaliyet gösterdiğimiz Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”