24.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Sabancı Vakfı tarafından desteklenen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülen, “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesinde alanında uzman mentorlar ile NEET genç kadınları bir araya getirecek mentorluk programının başvuruları açıldı. Genç kadınların eğitime ve istihdama katılımını desteklemek amacıyla hayata geçirilenn mentorluk programına hem farklı sektörlerde çalışan ve mentorluk desteği vermek isteyen kadınlar hem de 18-29 yaş arasındaki NEET genç kadınlar başvuru yapabilecek. Programa başvurular www.geleceginikurangenckadinlar.org/mentorluk sayfasından 15 Mayıs tarihine kadar gerçekleştirilebilecek. Başvuruların tamamlanmasından sonra yapılacak eşleşmenin ardından mentorluk görüşmeleri çevrim içi olarak 12 hafta boyunca devam edecek.
Fırsatlar Haritası
“Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesi, Türkiye’de 18-29 yaş arasında ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET) genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarını artırma hedefiyle Şubat 2022’de hayata geçti. Proje, yüzde 50,5 oranındaki NEET genç kadınların farkındalıklarını artırmak, güçlenmelerini sağlamak, becerilerini ve istihdam fırsatlarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
“Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesinin en önemli araçlarından biri olan “Fırsatlar Haritası”, 18-29 yaş arasındaki NEET genç kadınların Türkiye haritası üzerinden kendilerine en yakın iş, staj, eğitim ve girişim desteği fırsatlarına ulaşmalarını sağlıyor. Şimdiye kadar 2 bine yakın fırsatın yer aldığı “Fırsatlar Haritası”nda kamu, özel sektör, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının fırsatlarına yer veriliyor. Türkiye’de sayıları 3,5 milyona ulaşan ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınlara fırsatlarıyla ulaşmak isteyen kurumlar da dijital portalın içerisindeki “Fırsat Girişi” özelliğiyle kendi fırsatlarını haritaya girme imkânı buluyor.
Proje kapsamında, NEET genç kadınların ihtiyaçları ve beklentilerini anlamak amacıyla yapılan saha çalışmaları sonucunda 2022’nin son aylarında projenin eğitim programı da hayata geçti. Projenin pilot illerinden olan Adana, Diyarbakır ve İzmir’de yüz yüze gerçekleştirilen eğitimler, NEET genç kadınların yoğun ilgisiyle yıl boyunca farklı konu ve içeriklerle devam edecek. Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve “Fırsatlar Haritası”nı incelemek için www.geleceginikurangenckadinlar.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kadın liderliğindeki işletmelere 50 milyon Euro’luk finansman
Türk Ekonomi Bankası (TEB), kadın liderliğindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) finansman ihtiyacını gidermek için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 50 milyon Euro tutarında yeni bir kredi anlaşmasına imza attı. Kredi, EBRD’nin TEB ile yürüttüğü Türkiye İş Dünyasında Kadınlar II (TurWiB II) Programı kapsamında yer alıyor.
EBRD’nin 50 milyon Euro tutarındaki bu desteğiyle kurucusu ya da yöneticisi kadın olan KOBİ’lere uygun faiz oranlarıyla taksitli ticari kredi imkanı sağlayacaklarını belirten TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, şu bilgileri paylaştı:
“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın iş gücünün ekonomiye dahil edilmesinin önemi her geçen gün daha fazla fark ediliyor ve bu konuda çalışmalar yapılıyor. Biz de TEB olarak, kadın işletme sahiplerine destek sağlamak ve ekonomideki potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla sektörde bir ilke imza atarak 2015’te başlattığımız Kadın Bankacılığı ile bu alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeye ve ekonomiye daha fazla dahil olmalarına yönelik çalışırken, iş hayatında karşılaştıkları engelleri aşmalarına destek olmak için de çok yönlü ürün ve hizmetler sunuyoruz. Kadın girişimci ve patronların finansmana erişimini kolaylaştırmak için çeşitli kaynaklarla kredi çözümleri sunuyoruz. EBRD ile gerçekleştirdiğimiz kredi anlaşması ile bu desteğimizin kapsamını daha da genişletiyoruz. EBRD’nin 50 milyon Euro tutarındaki bu desteğiyle kurucusu ya da yöneticisi kadın olan KOBİ’lerimize uygun faiz oranlarıyla taksitli ticari kredi imkanı sunacağız.”
Kadın emeğiyle deprem bölgesine destek
Kadının toplumsal hayatta iş gücüyle var olması ve aile ekonomisine desteğinin artmasını hedefleyen Kartal Belediyesi, Kadın Emeği Pazarı'nı açtı. Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde gönüllü kadınların yaptığı; bez bebek, ev tekstil ürünleri, bebek giysileri ve pelüş oyuncak gibi ürünler deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine gönderilecek.
Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nin bahçesinde Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Kadın Emeği Pazarı'nda, kadınların ürettiği el emeği göz nuru ürünler satışa sunuldu. Kadınların emeğini desteklemek ve değerlendirmek için başlatılan proje kapsamında ilçe genelinde üretilen eşyalar satıldı. Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Deniz Karacan, kadınların üretici olarak desteklenmesi için çalıştıklarını belirtti. Uğur Mumcu Kültür Merkezi içinde bir üretim atölyesi kurduklarını söyleyen Karacan, deprem bölgesine destek vermek amacıyla çalışmaların devam ettiğini söyledi. Atölyede kadınların gönüllü olarak çalışarak deprem bölgesinde kadınlar ve çocuklar için iç çamaşırı, pijama ve peluş oyuncak ürettiklerini kaydeden Karacan, ilerleyen dönemlerde atölyeyi sürekli ve kalıcı hale getirerek kadınların ürettiğini yine kadınların satışa sunduğu pazarı hayata geçireceklerini belirtti.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr