15.11.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:
Toplam borçların, toplam varlıklara bölünmesi sonucundan bir şirketteki varlıkların ne kadarının borçlarla finanse edildiği anlaşılmış olur. Finansal Kaldıraç oranı sayesinde şirket varlıklarının yüzde kaçının yabancı kaynaklarla karşılandığı da rahatlıkla belirlenir.
Finansal Kaldıraç Nedir?
Finansal kaldıraç oranı, kısacası bir şirketteki toplam borçların toplam varlıklara bölünmesi sonucunda hesaplanan bulunan bir oran olarak tanımlanır. Borç oranı aktiflere bölünerek bulunur. Yapılan hesaplama sonucunda ise, varlıkların ne kadarının borçlarla finanse edildiği gösterilmiş olur.
Finansal Kaldıraç Oranı Nasıl Hesaplanır?
Yüksek borç, işletmenin riskini arttırır. Bu nedenle de her zaman bu oranın daha düşük olmasını tercih ederler. Ama belli bir oranda yabancı kaynak kullanımı, öz sermaye karlılığını arttırıyorsa olumlu karşılanır. Bu duruma ise, kaldıraç etkisi adı verilir. Daha az sermaye ile daha fazla öz kaynak karlılığı elde ediliyorsa borçlanma yapılması tercih edilebilir.
Finansal Kaldıraç = Toplam Borçlar / Toplam Varlıklar
Yüksek sektörler arasında karşılaşma yapıldığı zaman çok farklı kaldıraç oranları ile karşılaşılabilir. Mesela yoğun sanayi işletmelerinde yüksek kaldıraç oranı kullanılırken yazılım şirketlerinde ise daha düşük bir kaldıraç oranı kullanılması beklenir. Genel olarak 1/2 oranında finansal kaldıraç normal kabul edilir.
Kaldıraç oranının yüksek olması ise, şirketin ödeme riskinin arttığını, kreditörler bakımından ana para faizlerinin ve taksitlerin ödemede güçlüklerle karşılaşılabileceği anlamına gelmesine yol açar. Ama yabancı kaynak kullanımı, öz sermaye karlılığını daha çok arttırıyorsa bu da olumlu olarak da karşılanabilir.
Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.