EkonomiFaizsiz kredi imkanı! Bankalarda tutarlar güncellendi

Faizsiz kredi imkanı! Bankalarda tutarlar güncellendi

28.08.2024 - 07:11 | Son Güncellenme:

Bankalar faizsiz olarak kullandırdıkları kredi kampanyalarında güncellemeye gitti. Pek çok banka düşük tutarlarda müşterilerine yüzde 0 faizli kredi avantajı sağlıyor. Peki ödemeler ne kadar, şartları neler? İşte detaylar...

Faizsiz kredi imkanı Bankalarda tutarlar güncellendi

Milliyet.com.tr/ÖZEL Son dönemde artan kredi faizleri, kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarının yükselmesi ve taksitlere getirilen çeşitli sınırlamalarla birlikte vatandaşlar yeni finansman yollarını aramaya başladı.

Haberin Devamı

Bu kapsamda bankalar uyguladıkları yüzde 0 faizli kredi kampanyalarını revize etmeye devam ediyor. Bankalarda yüzde 0 faizli kredi tutarı 50 bin TL’ye ulaştı.

Peki faizsiz kredi tutarı daha da yükselir mi? Banka seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli, şu anda taşıt, ihtiyaç ve konut kredisinde faizler ne kadar oldu? Kredi faizleri ne zaman düşüşe geçer?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Bankalar yeni müşteri bulabilmek için faizsiz kredi kampanyalarını sürdürüyor. Bankaların asıl amacı daha fazla TL mevduatına sahip olabilmektir. Çünkü Merkez Bankası yaptığı depo alım ihaleleri ile piyasadan TL çekmektedir. Çekilen TL piyasada değerli hale geliyor ve bu TL’nin değerinin yükselmesine yol açacaktır. Bankalarda TL’nin maliyeti arttığı için bu tür kampanyalar uygulanıyor. Bankalarda yüzde 0 faizli kredi tutarları 50 bin TL’ye kadar ulaştı.

Haberin Devamı

SIFIR FAİZLİ KREDİ LİMİTLERİ ARTAR MI?

Bankalarda faizsiz kredi tutarlarının ben daha fazla yükselmesini beklemiyorum. Enflasyonla mücadele kapsamında piyasadan TL çekilmeye devam ederse 50 bin TL tutarındaki sıfır faizli kredi limiti bir miktar daha artırılabilir. Dağıtılan 50 bin TL’nin de bankaya bir maliyeti var. Ben sene sonuna kadar kampanyaların süreceğini düşünüyorum.

BANKA SEÇİMİ YAPARKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ?

Kişiler eğer maaş aldıkları bankayı seçerse, otomatik ödeme yaptığı bankayı, düzenli ödeme yaptığı kredi kartının bulunduğu bankayı seçerse daha avantajlı olurlar. Daha yüksek tutarda faizsiz kredi kullanabilirler.

TAŞIT, KONUT, TÜKETİCİ KREDİ FAİZİ NE DURUMDA?

Şu anda 24 ay vadede 100 bin TL tutarında bir tüketici kredisi çekilmek istense faiz oranı yüzde 4.54, aylık ödeme tutarı 7.895 TL yapıyor. Kredinin toplam geri ödeme tutarı 189.500 TL’yi buluyor.

24 ay vadede 1 milyon TL’lik bir taşıt kredisi kullandırılmak istense faiz oranı yüzde 4.54 oluyor ve aylık taksit 78.958 TL’yi buluyor. Kredinin toplam geri ödemesi 1.895.013 TL oluyor.

Haberin Devamı

120 ay vade için 3 milyon TL’lik bir konut kredisi çekilmek istense kredi faizi yüzde 3,49, aylık ödeme 106.434 TL’yi buluyor. İlgili konut kredisinin toplam geri ödemesi ise 2.772.189 TL tutuyor.

Kredi kartlarında ise şu anda nakit çekim ve KMH akdi faiz oranları yüzde 5-5.30 aralığında değişiyor.

KREDİ FAİZLERİ DAHA DA YÜKSELİR Mİ?

Ben kredi faizlerinin daha da yükseleceğini zannetmiyorum. Mevduatlarda faiz yüzde 50’nin altına indi. Ticari kredilerde faiz yüzde 55-60 seviyelerine geriledi. Artık politika faizi ile reel faiz yakınsamaya başladı. Kredi faizleri düşmeye başlayacaktır.

MERKEZ BANKASI NE ZAMAN FAİZ İNDİRİR?

Fed eylül ayında faiz indirimi yaparsa sene sonuna kadar faiz oranlarında indirimi sürdürebilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da bu algıyı yönetebilmek adına ‘ben de ileride faiz indireceğim’ demek adına yıl sonuna kadar sembolik de olsa düşük oranda faiz indirimine gidebilir. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde TCMB’nin faiz indirimine başlayacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

TCMB FAİZ İNDİRİMİNE GİDERSE KREDİ FAİZLERİNDE HIZLI DÜŞÜŞ OLUR MU?

Faiz indirimine gidildiğinde ben hızlı bir şekilde kredi faizlerinde düşüş öngörmüyorum. Kredi faizlerinde kademeli bir düşüş olacaktır”