EkonomiFaiz tek hane, indirim döngüsü bitti

Faiz tek hane, indirim döngüsü bitti

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 10.5’ten yüzde 9’a indirdi.

Faiz tek hane, indirim döngüsü bitti

Dünkü toplantının ardından Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir” denildi. Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanılmaya devam edileceği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

“Uygulanacak politikalar aralık ayında açıklanacak olan 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edilecektir. Enflasyonda gözlenen yükselişte jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir.”

Yavaşlama sürüyor

Açıklamada 2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gerçekleştiği, yılın ikinci yarısına dair öncü göstergelerin ise zayıflayan dış talebin de etkisiyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğü kaydedilirken şöyle denildi:

“İmalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerinde şimdilik sınırlı olan etkileri daha belirgin hale gelmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır.”

Yazarlar