08.06.2013 - 10:55 | Son Güncellenme:
Columbia Üniversitesi ile Pittsburgh Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı bir araştırmaya göre, Facebook kullanıcılarının daha fazla kredi kartı borcu ve daha düşük kredi puanı bulunuyor.
ING Bank’ın para, yaşam ve ekonomi portalı eZonomics, Columbia Üniversitesi ile Pittsburgh Üniversitesi’nden araştırmacıların, sosyal ağlarda gezinmenin insanları daha sonrasında etkileyip etkilemediği üzerine yaptığı bir çalışmaya yer verdi. ABD’de gerçekleştirilen bu araştırmaya göre, sosyal ağlar üzerinden iletişim kurma, hayatın diğer alanlarında kendimizi kontrol etme dürtüsünü azaltabiliyor.
-“ÇEVREMİZDEKİLERLE YARIŞA GİREREK BİRŞEYLER SATIN ALIYORUZ”-
Yemek tercihlerinin yanında finansal tercihleri de inceleyen araştırmacıların çalışmalarında ulaştıkları bulgulardan biri, Facebook kullanıcılarının daha fazla kredi kartı borcu ve daha düşük kredi puanı olduğu yönündeydi. Fakat çalışmanın sadece bir ilişkiyi gösterdiğini sebep-sonuç ilişkisi sunmadığı da belirtildi. Araştırmacılar Keith Wilcox ile Andrew Stephen, çalışmalarında gelecekte yapılacak başka araştırmalarla Facebook’a girmenin lüks ürünler alma arzusunu etkileyip etkilemediğinin incelenebileceğini belirtti ve bu dinamiğin sosyal ağlarda nasıl işlediğini yakından incelediler. Buna göre, uzun yıllardır birey olarak çevremizdekilere benzer hareket etme güdüsünün gücünü yakından biliyor ve çevremizdekilerle bazen yarışa girerek, arkadaşlarımız veya ailelerimiz yapıyor diye bir şeyler satın alıyoruz veya aynı şekilde masraflarımızı kısıyoruz.
-AŞIRI GÜVEN-
Araştırmada öz denetimin, diğer bir deyişle kendimizi kontrol etme dürtüsünün azalmasını etkileyebilecek düşünce şekillerinin belirlenmemiş olsa da “aşırı güven” in ilk olasılık olarak kendini gösterdiği söylenebilir. Bu eğilim, yeteneklerimizi olduğundan fazla görme ve bunun sonucunda da daha büyük riskler alma eğilimimizden kaynaklanıyor.
-“ARKADAŞLARIMIZA KENDİMİZİ ÖVDÜĞÜMÜZDE İYİ HİSSEDİYORUZ”-
Keith Wilcox ve Andrew Stephen adlı araştırmacılar, yürüttükleri çalışmalardan birinde Facebook’ta yakın arkadaşlarımıza kendimizi övdüğümüzde kendimizi daha iyi hissettiğimiz sonucuna vardılar. Araştırmacılar, fakat bu kendini iyi hissetme duygusunun, aynı zamanda kontrolümüzü azaltabilecek bir tuzak gibi de görünebildiğini belirtti.
-FACEBOOK’TAN UZAK MI DURULMALI?-
Araştırmaya göre, buradan çıkarılması gereken ders, sosyal medya kullanmaktan vazgeçmek değil, bunu kullanmanın getirebileceği olası etkilerin bilincinde olunmalı. Facebook ve Twitter kullanımında sosyal çevremizin etkisinden olumlu yönde yararlanılabilecek kısımlar da olabilir. (Örneğin para biriktirme kararınızı ilan etmek, ya da benzer finansal hedefleri olan başkalarıyla birlikte toplu bir güç oluşturmak gibi). Böylece bir dahaki sefere online ortamda arkadaşlarınıza, ne kadar iyi göründüğünüz konusunda sevinebilir ve cazip bir alışveriş seçeneği ile karşılaştığınızda derin bir nefes alıp alışveriş iştahınızı durdurabilirsiniz.