EkonomiEvler ‘tatlı’ gazla çeyrek asır ısınır

Evler ‘tatlı’ gazla çeyrek asır ısınır

27.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin bu yıl 55 milyar dolar enerji ithalatı olacağını kaydeden Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının 2023'te kullanılacağını söyledi. Yerli doğal gaz geldikçe pahalı gazın gideceğine dikkat çeken Dönmez, keşfedilenin kaliteli ‘tatlı gaz’ olduğunu ve 25 yıl ev ısıtmaya yeteceğini kaydetti.

Evler ‘tatlı’ gazla çeyrek asır ısınır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez küresel enerji fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekerek, "Petrolümüz, doğal gazımız, kömürümüz olsa şu anda spekülatif ve rasyonel olmayan fiyatlarla karşı karşıya kalmazdık" dedi.

Haberin Devamı

İstanbul'da ekonomi basınıyla bir araya gelen Dönmez pandemide dünyada enerji yatırımlarının hız kestiğini, hızlı bir toparlanma olunca da arz yetersizliği yaşandığını söyledi. Karadeniz Sakarya gaz sahasında 540 milyar metreküp keşif olduğuna dikkat çeken Dönmez şunları dile getirdi:

"2023'ün ilk çeyreği bunu sistemimize bağlamayı arzu ediyoruz. İlk yıl 3 - 4 milyar metreküp civarı üretim olacak. 2026'da maksimum seviye olan 15 - 20 milyar metreküpe ulaşacağız. Bu Türkiye'deki tüm konutların yaklaşık 25 yıl doğal gaz ihtiyacını karşılar. Yerli gaz girdikçe pahalı gaz sistemden çıkacak."

'2022'de müjde olabilir'

İlk gaz bulanan yerin etrafına yoğunlaştıklarını dile getiren Dönmez, "Şimdi ocak - şubatta ilk bulduğumuz sahanın Güney Batı bölgesinde bir keşif amaçlı sondaj daha yapacağız. 2022'de bir müjde olabilir" diye konuştu. Doğal gazda  içinde kükürt, nem, partikül değerleri düşük ve yüksek olanlar bulunduğuna dikkat çeken Dönmez, "Karadeniz'deki gaz yabancıların 'tatlı gaz' dedikleri kalitede. Bize çok ciddi ayrıştırma maliyeti getirmez gibi duruyor" dedi.

Haberin Devamı

Evler ‘tatlı’ gazla çeyrek asır ısınır

Kademeli tarife nasıl işleyecek?

Kademeli tarife uygulaması hakkında bilgi veren Dönmez, "Belli bir tüketime kadar birinci kademe, aşan kısmı ikinci kademe olacak" dedi. Birinci kademede sınırın ortalama 100 metrekarelik evin asgari elektrik ihtiyacına göre olacağını dile getiren Dönmez, "O kademeye kadar daha düşük bir birim fiyat olacak ve herkes aynı fiyattan ödeyecek. Onu aşan kısımlar varsa bir miktar daha pahalı ödenecek. Suda belediyeler buna geçti. Biz de elektrik ve gazda çalışıyoruz. Kademeyi belirlerken ortalama 4 kişilik bir ailenin asgari tüketimine bakacağız" diye konuştu.

Gazda faturayı kamu üstlendi

Konutlarda doğal gaz faturasının önemli bir kısmını kamunun karşıladığını belirten Bakan Dönmez, şöyle devam etti:

"Başka bir ifadeyle 100 liralık doğal gaz faturası ödüyorsa vatandaş 300 lirasını da devlet karşılamış. Fakat aralık ayı itibariyle bu 1'e 4 oldu. Şu anda yüzde 80'ini karşılar durumdayız. Elektrikte de bu oran yarı yarıya gibi. Bunlar konutlar için. Bu sübvansiyonun bedeli doğal gazda 80 milyar lira civarında elektrikte de 20 milyar lira civarında."

Haberin Devamı

Dördüncü gemi mayısta teslim

Türkiye’nin 4’üncü sondaj gemisinin seneye mayıs gibi geleceğini belirten Dönmez, “Temmuz gibi operasyona başlarız” dedi.

Bu yıl 55 milyar dolar gibi bir enerji ithalatı olacağını kaydeden Dönmez, şunları söyledi:

“Normalde son 10 yıl ortalaması 45 milyar dolar. Bu sene 55 olmasının sebebi doğal gaz tüketiminin artması ve birim fiyat artışı. Önümüzdeki yıl da daha az olacağını düşünmüyorum.”

Elektrikli otoya 100 bin istasyon

2030’da Türkiye'de trafikte 1 milyon elektrikli araç olacağını öngördüklerini söyleyen Dönmez, "Her 10 araca bir dolum istasyonuna ihtiyaç var. 100 bin civarında bir dolum istasyonunu o tarihe kadar yapmamız lazım. Evlerimiz ve iş yerlerimizdeki basit dolum noktalarını bu sayıya katmıyoruz. Meclis'ten bir kanun geçirdik. Mevcut akaryakıt istasyonları, AVM'ler, otoparklara ve sırf bu işe özgü dolum noktaları yapılacak" dedi.