20.10.2023 - 07:25 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyu ile paylaştığı Aile ve Gençlik Bankası'na ilişkin ayrıntılar belli olmaya başladı. Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş kredideki asgari ücret detayını açıkladı.
YENİ EVLENECEKLERE VERİLECEK FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİNİN DETAYLARI NELER?
Kurtuluş milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Burada önümüzdeki hafta alt komisyonda görüşülmek üzere Meclis’e sevk edilmesi beklenen yasa hazırlığına göre 150 bin TL tutarında faizsiz kredi desteği 2 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplamda 5 yıl geri ödemeli ve 150 bin TL üst limitli olacak.
Burada bir diğer şart ise evlenecek olan taraflardan sadece birine verilebilecek bir krediden bahsediyoruz. Hem kadın hem erkeğe verilme durumu söz konusu olmayacaktır. İlk evliliğini yapacak olanlara verilecek bir kredi olacaktır, yani ikinci evliliğini yapan kişiler için bu imkandan faydalanılamayacaktır.
YAŞ SINIRI OLACAK MI?
Mutlaka bir sınırlama bekleniyoruz. Vergi Usulü Kanunu’muzda genç yatırımcı istisnası söz konusu ve bu istisnadan faydalanabilmek için yaş sınırı 18-29 yaş arasıdır. Ben bunun ölçü olarak alınabileceğini ve evlilik kredisinden de 18-29 yaş arası gençlerin faydalanabileceğini düşünüyorum.
KREDİDE ASGARİ ÜCRET DETAYI!
Tarafların her ikisinin de ilk evliliği olması halinde yararlanabilecektir ve tarafların toplam gelirinin asgari ücretin 3 katını aşmaması halinde krediden faydalanma imkanı olmasını bekliyorum.
‘İKİ TARAFA DA AYRI AYRI VERİLMEYECEK’
Yeni kurulacak olan bir aileye yönelik kredi söz konusu olacaktır. Tarafların ikisine de ayrı ayrı kredi verilmesi söz konusu olmayacaktır.
YENİ KREDİ PAKETİ NE ZAMAN YASALAŞIR?
Meclis’te geçirilecek olan bir süreç var. Şu anda yasa paketi olarak Meclis alt komisyonlarında görüşülecek. Bu süreç tamamlandıktan sonra üst komisyonlarda görüşülmeye başlanacak. Süreç tamamlandıktan sonra Meclis Genel Kurulu’na sevk edilecek.
Yasanın kabul edilmesi halinde sayın Cumhurbaşkanının onayı ile birlikte teklif yasalaşacaktır. Bu sürecin en iyi ihtimalle yıl sonunu bulmasını bekleriz. Yıl sonuna kadar yasalaşabilir. Çıkacak olan yasada bunun yürürlük tarihi belirlenir, eğer yürürlük tarihi hemen devreye girecek denilirse, Hazine ve Maliye Bakanlığı hazırlığını yaparak krediye erişim sağlanacaktır.
BAŞVURULAR NASIL OLACAK?
Başvuruların bizzat Aile ve Gençlik Bankası’na yapılabileceği gibi, e-Devlet aracılığı ile oluşturulacak bir form ile taraflar arasında müracaat söz konusu olabilecektir.
EVLİLİK TARİHİ DETAYI
Burada evlenecek olan kişilerin ve evlilik tarihinin netleşmiş olması gibi belli kriterler aranacaktır. Bunların da sisteme yüklenmesi ile birlikte başvurular yapılacaktır.
AİLE VE GENÇLİK BANKASI’NIN KAYNAĞI NE OLACAK?
Daha önce elektrik faturalarında TRT payı vardı ve bu paydan oluşan bir fon TRT’ye aktarılırdı. Bu uygulamaya benzer şekilde devletin elde edeceği maden, petrol, doğal gaz gelirlerinden fona aktarım söz konusu olacaktır. Bu aktarım gelirlerden belli bir kısmının, belli bir yüzdenin fona aktarılması söz konusu olabilir. Kurumun finansmanının sağlanması ve bu şekli ile yürütülmesini bekleriz.”