28.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
SERKAN ARMAN
Enerji yönetimi devi Schneider Electric tarafından Türkiye’de her yıl toplumsal gelişime katkılarından dolayı bir kişiye verilen ‘Pozitif Enerji Ödülü’ bu yıl Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol’un oldu.
Düzenlenen basın buluşmasında ödülünü Schneider Electric Türkiye, İran ve Orta Asya Bölge Başkanı Bora Tuncer’in elinden alan Fatih Birol enerjide son trendleri anlatan bir sunum yaptı. Birol şunları dile getirdi:
“Dünya enerji tüketiminde merkez batıdan doğuya kayıyor. Çin’le Hindistan en önemli role sahipken, Avrupa’nın önemi azalıyor. Petrol ve doğal gaz üretiminde de büyük değişim var. Kaya petrolü devrimiyle Amerika, Rusya ve Suudi Arabistan’la kafa kafaya en büyük 3 petrol üreticisinden biri oldu.
5 yıl içinde çok ciddi bir LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) furyası başlıyor. Amerika, Avustralya ve Katar tankerlerle dünyaya büyük miktarda LNG getirecek. LNG ve boru hatları arasında rekabet çok kızışacak. Bundan en kazançlı bizim gibi gaz ithalatçısı ülkeler çıkacak.”
‘Furya’ başlıyor
Türkiye’nin petrol ve doğal gaz aramayı sürdürmesi gerektiğini ancak bulamazsa da karamsarlığa yer olmadığını belirten Birol şöyle devam etti:
“Türkiye’nin yapması gereken ve çoğunu da yapmak için adım attığı 4 konu var. Birincisi, doğal gazda yeni gelecek LNG furyasından maksimum yararlanmak için kolları sıvamalıyız. Terminaller açmalı, kontratlar yapmalıyız.
İkincisi, nükleer enerji Türkiye için olmazsa olmaz. Doğru partnerlerle, teknolojilerle ve ekonomik şartlarla Türkiye’nin nükleer enerjiden maksimum faydalanması gerekli.
Üçüncüsü yenilenebilir enerji. Güneş ve rüzgârdan hem içeride maksimum şekilde faydalanmalı, aynı zamanda Ortadoğu ve Afrika’ya teknolojik ihracat bağlamında önemli bir aktör olmalıyız.Dördüncü olarak Türkiye enerji verimliliği konusunda en ciddi adımları atmalı. Enerji müsrifi olma lüksümüz yok.”
2030 hedefi
Bora Tuncer, “Schneider olarak 2030 yılında sadece kendimiz karbon nötr bir şirket olmayacağız, aynı zamanda tedarikçilerimizin de aynı platforma taşındığı bir ortam kuracağız. Enerjimizin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerjiden sağlayacağız” dedi.
Merkez olmanın formülü nedir?
Türkiye’nin inanılmaz bir güneş ve rüzgâr potansiyeli olduğuna dikkat çeken Birol, “Türkiye özellikle güneş alanında önemli bir know-how, teknolojik üstünlük kazanarak güneşin en fazla olduğu Ortadoğu’ya yenilenebilir enerji teknolojileri ihraç edebilir” dedi.
Türkiye’nin dünyada bir gaz ticareti merkezi olma hedefinin de gerçekleşebileceğini dile getiren Birol şunları kaydetti:
“3 şart gerekli. Birincisi mevcut boru hatlarındaki çalışmalara devam etmek, ikincisi önemli LNG terminali hacmi yaratmak, üçüncüsü doğalgaz depoları. Şu anda doğalgaz depolama miktarımız toplam tüketimin yüzde 10’u. Bunu artırmamız gerekiyor.”