17.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Atık ısının yüzde 18’nin üretildiği AVM, otel gibi ticari binalarda bu ısının ekonomiye kazandırılmasının, yılda 4 milyon aracın trafikten kaldırılmasına denk bir etki yaratacağı hesaplanıyor.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’nin hazırladığı “İklimlendirme Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı 2024”e göre, sanayide kullanılan enerjinin dörtte birine yakını sistemden atık olarak uzaklaştırılırken, atık ısı geri kazanımı önde gelen enerji verimliliği araçları arasında yer alıyor.
Günümüz teknolojisi mevcut proseslerden gelen fazla ısıyı, ısıtma veya elektrik üretme gibi başka amaçlar için yakalamayı ve yeniden kullanmayı mümkün kılıyor. Türkiye’de atık enerjinin yüzde 42’si sanayiden gelirken, sanayide hesaplanan toplam teorik atık ısı potansiyeli 160 bin terajul’ü buluyor.
2,4 milyar dolar
Atık enerjinin yüzde 40’ının üretildiği termik santrallerde ise teknik atık ısı potansiyelinin geri kazanımı ile ulaşılabilecek tasarruf, yılda 650 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Buna karşın termik santrallerde teknik atık ısı potansiyelinin geri kazanımı için gerekli yatırım maliyetinin 2,4 milyar dolar olacağı öngörülüyor.
Atık ısının yüzde 18’nin üretildiği AVM, otel, dükkan, işhanı gibi ticari binalarda atık ısının ekonomiye kazandırılmasının etkisinin ise yılda 4 milyon binek aracın trafikten kaldırılmasına denk olacağı hesaplanıyor. Oteller, okullar, hastaneler, kamu binaları ve AVM’lerde binaların ısıtılması için de atık ısı geri kazanımında önemli bir potansiyel bulunuyor. Sağlıklı yaşam konusunda artan tüketici bilincinin atık ısı geri kazanım sistemi (AIGKS) ürünlerine olan talebi artırdığına dikkat çekilen eylem planına göre, AIGKS pazarının dünya çapında da büyümesi bekleniyor.
Yalıtım sektörü dev pazar
Turkiye iklimlendirme sektörünün 2019 yılında 5,9 milyar dolar olan ithalatı, yüzde 38,3’lük bir artış ile 2022 yılında 8,1 milyar dolara çıktı. Bu alanda en fazla ithalat sırasıyla Çin, Almanya, İtalya, ABD ve Fransa’dan gerçekleştirildi. Son dönemde Turkiye’de bina yalıtımı da büyük bir gelişme gösterdi. Geçen yıl Türkiye’de yalıtım sektörünün üretimden satışları 2 milyar dolar oldu, hizmetler dahil toplam yalıtım sektörü 7 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Kentsel dönüşümle yalıtım pazarında büyüme ivmesinin artması bekleniyor.