EkonomiEn önemli amacımız ‘tek hane’ enflasyon

En önemli amacımız ‘tek hane’ enflasyon

13.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

OVP’nin ilk yılı için “geçiş süreci” diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ikinci yılda ise enflasyonun düşeceğini aktardı. Yılmaz OVP’nin en önemli amacının enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu kaydetti.

En önemli amacımız ‘tek hane’ enflasyon

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Orta Vadeli Program’ın (OVP) birinci ve en önemli temel amacının enflasyonu yeniden tek haneye düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyledi. Cevdet Yılmaz, AAtölye’de Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olarak ekonomi gündemini değerlendirdi.

Haberin Devamı

Ekonominin düşmanının belirsizlik olduğunu vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin bu anlamda şanslı bir dönemde olduğu ve uzun sürecek seçimsiz döneme girildiğine dikkat çekti. Son OVP ve enflasyon ile büyüme hedeflerini değerlendiren Yılmaz, şu ifadeleri kaydetti:

“Burada (OVP’de) en önemli mesele deprem. Deprem bölgesine 2 yılda 2.5 trilyon TL kaynak aktardık. 2025 yılından itibaren bu kaynak azalacak. Bunlar geçici harcamalar. Bunlar yatırım niteliğinde harcamalar. Bu da ülkemizi geleceğe daha dirençli hale getirecek. Bugünkü OVP’miz geçen yılki programın devamı niteliğinde. Neyi güncellemiş olduk? Makro ekonomik tahminlerimizi, bütçe büyüklüklerimizi... OVP’nin birinci ve en önemli temel amacı enflasyonu yeniden tek haneye düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak. Enflasyonu düşürürken büyümeden bir miktar fedakârlık etmek gerekir gibi bir yaklaşım söz konusu. Kısa vadede bu belli oranda geçerlilik ifade edebilir. Esas itibarıyla, büyüme ve enflasyon arasında temel bir çelişki yok. Enflasyonu düşürdüğünüz ortamda öngörülebilirliği artırıyorsunuz. Dolayısıyla yatırımcılar için yatırım ortamını da daha iyi hale getiriyorsunuz. Yani enflasyonun düşmesi aynı zamanda büyüme için, istikrar içinde büyüme, sürdürülebilir büyüme için sağlam bir zemin oluşturuyor. Kısa vadede bazı zorluklar olsa da orta ve uzun vadede bu ikisi arasında bir çelişki görmüyorum. Büyümeyi farklı şekillerde sağlamanız mümkün. Tüketim üzerinden de büyüyebilirsiniz; yatırım, üretim, ihracat üzerinden de büyüyebilirsiniz. Bu ikinci kanal arzı artırarak büyümeyi, istihdamı sağlayarak dezenflasyon politikamıza destek olur. Dolayısıyla tüketim üzerinden değil, daha çok üretim üzerinden büyüme stratejimiz var.”

Haberin Devamı

Dengeli büyüme...

Enflasyonla mücadelenin bütüncül bir mücadele olduğunu ifade eden Yılmaz, para ve maliye politikaları boyutu ile yapısal dönüşümlere dikkat çekti.

Bütünlük içindeki yaklaşımın önemine işaret eden Yılmaz, “Dengeli büyümeyi sürdürmeniz mümkün” dedi. Yılmaz, enflasyonla mücadele ederken bir taraftan da reel sektörü, özellikle teknolojik yatırımları desteklediklerini belirterek, “Büyümenin nimetlerini bütün toplumsal kesimlere yaymak istiyoruz. Buna da kapsayıcı büyüme diyoruz. Önümüzdeki süreçlerde enflasyonu düşürdüğümüz ve istikrarlı şekilde büyüdüğümüz ortamda ortaya çıkacak imkanlarımızı iki temel amaç için kullanacağız. Birisi ekonomimizin katma değerini yükseltici, reel sektörü destekleyici politikalar. İkincisi sosyal bünyemizi güçlendirici, sosyal refahı artırıcı adımlar. Özellikle deprem yükü de hafifledikçe bu önceliklerimize daha fazla yoğunlaşacağız” dedi.

Haberin Devamı

İlk yıl geçiş yılı olacak...

Vatandaşın istikrar için sorunlarını çözecek kalıcı adımları beklediğini kaydeden Yılmaz, “İçinden geçtiğimiz dönem altın kıymetinde, bir fırsat penceresi” dedi. OVP’nin ilk yılı için “geçiş süreci” diyen Yılmaz, bu süreçte temellerin sağlamlaştırılacağını, ikinci yılda ise enflasyonun düşeceği ve sosyal faydaların daha fazla görüleceğini aktardı. Yılmaz yine ikinci yıl için, “Gıda enflasyonunda yaşananlardan tutun, otomobil alırken karşılaştığınız fiyatlar, ev fiyatlarından başka alanlara varıncaya kadar etkilerini daha fazla görmeye başlayacağız. Asıl büyük faydaları kalıcı fiyat istikrarına geçiş yaptığımız dönemde daha büyük ölçekte görmüş olacağız. Belli sıkıntılar var, bunları aşarak ülkemizi bir üst seviyeye taşıyacağız. O kritik eşiğe gelmiş durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

‘Emeklilerin yanındayız’

Yılmaz, yaklaşan yeni yıl çerçevesinde emekli zamlarını da değerlendirdi. Ülkede şu anda 16 milyonu aşkın emekli olduğunu anımsatan Yılmaz, “2025’in ocak ve temmuz dönemlerinde yine enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak elbette bu (maaş) artışlar gerçekleştirilecek. Bu sene yaptığımız artışlarda enflasyonun üzerinde ilave yapmıştık. Yine emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.