EkonomiEmlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri başlıyor

Emlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri başlıyor

25.10.2016 - 11:22 | Son Güncellenme:

Ev sahipleri dikkat! Emlak Vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlayacak ve 1 Aralık tarihinde sona erecek.

Emlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri başlıyor

Emlak Vergisi ödemelerinde son gün geldi çattı. Her sene iki taksit halinde ödenen Emlak Vergisi'nin ilk taksit ödemeleri mart ayında başlamıştı. 1986 yılından beri belediyeler tarafından alınan verginin ödemeleri mayıs sonuna kadar sürmüştü. Habertürk'ten Kübra Genç'in haberine göre, şimdi ise ikinci taksit ödemeleri başlıyor.

Haberin Devamı

Kiracının mükellif olmadığı sadece taşınmaz sahipleri tarafından ödenen Emlak Vergisi ödenmemesi durumunda ise taşınmaz sahibi gecikme cezası ödemek durumunda kalıyor.

EMLAK VERGİSİ İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER:

* Emlak Vergisi ödemeleri nereye yapılır?

Emlak Vergisi ödemeleri vergiye tabii taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye yapılacağı gibi ilgili belediyelerin vergi tahsilatı yapan şubeleri ve PTT aracılığıyla hesabına, ayrıca banka şubelerine yapılır.

* İnternetten emlak vergisi ödemek mümkün müdür?

Emlak vergisi ödemeleri bazı belediyeler tarafından internet üzerinden de kabul edilebilmektedir. Belediyenizin böyle bir sistemi olup olmadığını telefonla arayarak veya internet sayfasını kontrol ederek öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

* Yeni inşa edilen binada Emlak Vergisi ödemeleri nasıl yapılır?

Bina yeniyse 5 yıl süre ile “geçici muafiyet” uygulaması söz konusu olur. Emlak Vergisi Kanunu'nun 5. maddesine göre, 5 yıllık süre boyunca konutun emlak vergisi değerinin 1/4'ü, Emlak Vergisi'nden muaf tutulur.

* Kat irtifaklı bir evin Emlak Vergisi nasıl ödenir?

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa vergisi ödemesi yapılmaz. Bunların dahil olduğu grup bina vergisidir. Yani ev, büro ve dükkan vergisi...

(Kat irtifakı nedir? Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde satın almayı planladığınız dairenin hissesine düşen arsa tapusudur. Yani; inşaatı başlamamış ya da inşaat halindeki konut için müteahhit ile daireyi satın alan arasında yapılan anlaşmadır.)

* Bir konut işyeri olarak kayıtlıysa Emlak Vergisi nasıl ödenir?

İşyeri olarak tapuda kayıtlı olan konutlarda Emlak Vergisi ödemeleri 'işyeri' kapsamında yapılıyor. Ancak bunun düzeltilmesi de gerekiyor.

* Emlak Vergisi ödemeleri için gerekli belgeler neler?

Tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası), beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi, vergi numarası ve T.C. kimlik numarası.

* Emlak Vergisi 2. taksit ödemeleri ne zaman başlayacak?

Haberin Devamı

Emlak Vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlayacak ve 1 Aralık tarihinde sona erecek.

* Emlak Vergisi'nden kimler muaf olabilir?

1319 sayılı Kanun gereğince ödenen Emlak Vergisi muafiyeti için gereken şartlar;

- 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip;
– Gelir sahibi olmamak
– Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak
– Bir başka meskende hisse sahibi olmamak
– Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emekliler vergiden muaf olabiliyor.

* Emlak Vergisi'nden muaf olduğu halde ödeme yapanlar ne yapmalı?

Eğer emlak vergisi muafiyetiniz hakkında bilginiz yoksa ve emlak vergisi ödemesi yaptıysanız emlak vergisi ödeme tutarınız belediye tarafından iade ediliyor. İade için belediye yaptığınız müracaatların sonunda düzeltilme yapılmaması ya da 60 gün içinde dilekçeye yanıt verilmemesi sonucunda Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi veriliyor. Belediye Başkanlığı'ndan 60 gün içinde yanıt gelmez ya da olumsuz yanıt gelirse takip eden 30 gün içinde vergi mahkemelerine dava açabilirsiniz.

Haberin Devamı

EMLAK VERGİSİ ZAMLI ÖDEMELERİ HESAPLAMA:

Emlak Vergisi artışı 10 Kasım 2015 tarihinde Resmi Gazete’de ilan edilmişti. Buna göre yüzde 5,58 olarak belirlenirken ilk ödeme yüzde 2,79 olarak belirlenmişti.

Konutların vergi oranları şu şekilde;

- Büyükşehir sınırlarında binde 2;
- Büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.

İşyeri, dükkan emlak vergisi oranları şu şekilde;

- Büyükşehirde binde 4,
- Büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde;

- Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2,
- Büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1;
- Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6,
- Büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Haberin Devamı

Örneğin; 2015 yılı ve öncesinde emlak vergisi mükellefi olan vatandaş, 2015 yılında 400 TL ödediği konutu için, 2016 yılında 411,16 TL emlak vergisi ödeyecek. Diğer taraftan, 2015 yılında ilk defa gayrimenkul sahibi olanların mükellefiyeti 2016 yılında başlıyor. Bu yıl emlak sahibi olanlar 2016 yılında emlak vergisi verecekleri için onlarda bu artıştan etkilenecek ve yüzde 2,79 fark onların ödeyeceği emlak vergisine dahil edilecek.