EkonomiEmekli ikramiyesi 2022 belli oldu mu? Emekli ikramiyesi hesaplama ekranı

Emekli ikramiyesi 2022 belli oldu mu? Emekli ikramiyesi hesaplama ekranı

07.01.2022 - 10:29 | Son Güncellenme:

Emekli ikramiyesi hakkında meraklı arayış günden güne artmaya başladı. Ramazan ayına girmemize kısa bir süre kala emekli vatandaşlarda ikramiye heyecanı arttı. Kimi emekli ikramiyesi hesaplama robotu ile ne kadar ikramiye alacağını hesaplarken, kimi emekli ikramiyesi 2022 ne kadar oldu, ne zaman yatacak arayışına geçti. Aynı zamanda Kurban Bayramı emekli ikramiyesi hakkında da bilgi almak isteyenler için detayları haberimize ekledik. Peki Emekli ikramiyesi nasıl hesaplanır, kaç günde yatar, bu yıl ne kadar yatacak, zam geldi mi?

Emekli ikramiyesi 2022 belli oldu mu Emekli ikramiyesi hesaplama ekranı

Her yıl düzenli olarak hem Ramazan Bayramı'nda hem de Kurban Bayramı'nda ödemesi yapılan emekli ikramiyesi Ramazan ayı yaklaştıkça tekrar gündeme geldi. Emekli vatandaşların merakla beklediği emekli ikramiyesi ne kadar oldu? 2022 Emekli ikramiyesi ne zaman yatacak belli oldu mu? İşte emekli ikramiyesinin hesabına yatırılması için sabırsızlanan vatandaşların bilmesi gerekenler...

Haberin Devamı

EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATACAK? (2022)

Emekli ikramiyesinin ne zaman yatırılacağına dair henüz net bir tarih verilmedi. Ramazan Bayramı 2 Mayıs, 3 Mayıs ve 4 Mayıs günlerinde yaşanacağı için emekli ikramiyesi için öngörülen tarih bayram tarihlerinden birkaç gün önce yatırılması bekleniyor.

Kurban Bayramı ise 9-12 Temmuz tarihleri arasında idrak edilecek. Kurban Bayramı'nda da birkaç gün önceden emekli ikramiyesinin hesaplara yatırılması bekleniyor. 

 

EMEKLİ İKRAMİYESİ HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

EMEKLİ İKRAMİYESİNE ZAM GELDİ Mİ?

2022 yılının emekli ikramiyesi tutarına yönelik henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Konuya ilişkin açıklama yapıldığında haberimizin içeriğinde yer vereceğiz.

YENİ EMEKLİLER İKRAMİYE ALABİLECEK Mİ?

Haberin Devamı

Yeni emekli olan vatandaşlar da bayram ikramiyesinden faydalanabilecek. Mayıs sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar bu yılki 2 bayram ikramiyesini de, Temmuz sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar ise Kurban Bayramı ikramiyesini de alabilecek.

Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Emekli maaşı hesaplanması, kişilerin emekli sandığına göre değişiklik göstermektedir. 2000 yılından önce emekli olan ve SSK'ya bağlı olan kişilerin emekli maaşı hesaplaması 2000 yılı öncesi, 2000 ile 2008 yılı öncesi ve sonrasında ise 2008 Ekim ayı sonrası olarak üç farklı yöntemle hesaplanmaktadır. Bu hesaplama sisteminde üç ayrı dönem hesaplanır ve kişilerin toplam aylık ücretleri birleşmektedir. SSK’lı kişilerin emeklilik aylığı ise şu şekilde hesaplanmaktadır;

2000 yılı öncesinde çalışan kişilerin maaş hesaplamaları gösterge sistemine göre hesaplanmaktadır.

O döneme kadar biriken prim günü toplam çalışma sistemine göre ne kadar fazlaysa ödenecek olan ücret o kadar artmaktadır.

Genel olarak 2000 öncesinde ki bağlama tutar oranı, 2000 yılından sonra ki orana göre daha yüksek olmaktadır bundan dolayı maaş tutarı yükselmektedir.

1990 yılı ile 2000 yılı arasında çalışan kişilerin gün boşluğu olması ve asgari ücretten primi ödenmiş olan kişilerin maaşları diğer maaş tutarlarına göre daha düşük olmaktadır. 2000 yılı ile 2008 yılında çalışan kişilerin emeklilik hesabı ise o dönemde ki gösterge sistemi dışında olan TÜFE ve katsayı sistemine göre bağlanma oranına göre verilmektedir. 2008 Ekim ayından sonra ki aylık tutarları ise ayrı olarak hesaplanmaktadır bununla beraber toplanan ödenecek olan emeklilik tutarı üç farklı hesapla birleştirilerek ödenmektedir.

Haberin Devamı

En Basit Yöntem İle Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

4A emekli maaşı hesaplaması yapacak olan kişiler üç dönemi ayrı olarak hesaplayarak emekli maaşlarını hesaplamaları gerekmektedir. 4A emeklilik maaşı hesaplanması şu şekilde yapılmaktadır;

2000 yılından önce 4A sigortaya bağlı olarak çalışan kişilerin emeklilik maaşı hesaplaması kat sayısı ve aylık bağlama tutarına göre hesaplanır bununla beraber gösterge sayısı da maaş için hesaplanmaktadır.

4A için emekli maaşı hesaplaması yapacak olan kişiler, bir yıl öncesinin değerine göre hesaplama yapmaktadır.

Gösterge rakamı için kişinin yıllık kazancı hesaplanmaktadır bunun için son on yıl maaşı toplanır ve 10’a bölünmektedir bu sayede kişinin yıllık maaşı hesaplanır.

Haberin Devamı

4A hesaplamasında katsayı için değer tutarı 12.000 olarak düşünülür.

Aylık bağlama oranı için ise %60 olarak hesaplanır.

Hesaplama sırasında gösterge rakamı ile aylık bağlama oranı ve katsayı çarpılır ve maaş hesaplanır.

İnternet üzerinden sorgulama yapmak isteyen kişiler bağlı olduğu emeklilik sandık kurumunu belirleyerek, Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumuna ait olan resmi internet sitesine girerek online olarak sorgulama yaptırabilir.

Yazarlar