Ekonomi‘DOLAYLI VERGİ TAHSİLATI ÇOK DÜŞÜK’

‘DOLAYLI VERGİ TAHSİLATI ÇOK DÜŞÜK’

14.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ne zamanki Türkiye’de kayıt dışı azalır, ne zaman ki Türkiye’de gelir üzerinden vergi tahsilatı yükselir.

‘DOLAYLI VERGİ TAHSİLATI ÇOK DÜŞÜK’



O zaman dönüp dolaylı vergileri azaltma imkanı ortaya çıkacaktır” dedi. IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılmak için Tokyo’da bulunan Babacan, dolaylı vergilerin ne zaman düşeceğinin sorulması üzerine, Türkiye’nin doğrudan vergilerinin, yani gelir ve kurumlar vergisinin tahsilatının çok düşük olduğunu kaydetti. Bu nedenle bütçe harcamalarının ağırlığını dolaylı vergilerle yani tüketimin üzerinden alınan vergilerle karşıladıklarını anlatan Babacan, “Bu uzun vadede çok sıhhatli bir yapı değil, bunu kabul etmemiz lazım” diye konuştu.

“Kısa vadede bütçe dengelerimiz açısından bizim bütçe açığımızı kapatacak, mali disiplinlerimizi koruyacak tedbirleri mutlaka yürütmemiz lazım” diyen Babacan, “Ne zamanki Türkiye’de kayıt dışı azalır ne zaman ki Türkiye’de gelir üzerinden vergi tahsilatı yükselir, o zaman dönüp dolaylı vergileri azaltma imkanı ortaya çıkacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Gelir vergisi reformu
Babacan, gelir vergisi reformunun ne zaman yapılacağının sorulması üzerine, bu konuyla ilgili Maliye Bakanlığı’nın çalışmalarının hazır olduğunu söyledi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda bu konuyu gündeme aldıklarını belirten Babacan, “Güzel bir hazırlık var. Üzerinde en son rötuşlar yapıldıktan sonra biz en kısa zamanda TBMM’nin gündemine gelsin isteriz” dedi.
2013 yılında yeni vergiler getirilip getirilmeyeceğine ilişkin soru üzerine Babacan, Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağlı bir ülke olduğunu hatırlattı.

“Petrolümüzün hemen hemen tamamına yakınını ithal ediyoruz” diyen Babacan, bunun yanı sıra ”petrol ürünleri ve doğalgazın tamamının ithal edildiğini” belirtti.

Haberin Devamı

Babacan, “Böylesine dışa bağlı olduğumuz ürünler gerçekten bizim genel ekonomik yapımız açısından çok dikkatli politikalar gerektiriyor. Diğer yandan Türkiye 2011 yılında dünyanın en yüksek cari açığını veren ülke oldu. Cari açığın en önemli sebebi de bu enerji kalemleri ithalatı. Bugün için kendi petrolümüz, doğalgazımız olsa cari açığımız sıfır. Tam başa baş noktadayız” diye konuştu.
Babacan, “İthalat nedeniyle bu yılı yine yüzde 7 civarında cari açıkla bitireceğiz. Böylesine dışa bağımlı olduğumuz ürünlerde politikamızı ona göre uyarlamak gerekiyor” dedi.