EkonomiDoğalgaz faturasında tasarrufun şifreleri

Doğalgaz faturasında tasarrufun şifreleri

02.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Konutlarda kullanılan doğalgaza 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere yüzde 38 zam yapıldı. Fiyat artışının nihai tüketiciye yansımasının yüzde 24.4 olacağı belirtildi.

Doğalgaz faturasında tasarrufun şifreleri

ÇİĞDEM YILMAZ / İstanbul - Doğalgaza yapılan zammın ardından Ekosfer Derneği Kampanyalar Sorumlusu Özgür Gürbüz, doğalgaz faturasından tasarruf etmenin yolları Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

Konutlarda enerji tasarrufunun ilk adımının iyi bir izolasyonla başladığını vurgulayan Gürbüz, iyi izolasyonlu binalarda iç ortam sıcaklığının daha sabit kaldığını, bu sayede yakıt kullanımının azalacağını ve bu yalıtım sayesinde yüzde 50’lere kadar bir yakıt tasarrufun sağlandığını söyledi. Gürbüz, bireysel olarak alınması gereken tasarruf yöntemlerini ise şöyle sıraladı:

“Yaz kış kısa kollu tişörtlerle oturmayı alışkanlık haline getirenler var. Bunun yerine kış mevsiminde daha kalın giysiler giyilebilir ve kombi ayarı da buna göre yapılır. Evi havalandırırken, kombi ve sobanız kapatılmalı. Camlar açıkken evi ısıtmayın. Uzun süre boyunca evde olmayacaksınız kombinizi kapatın. Gün içinde evde yoksanız, iyice kısın. Güneşli günlerde perdelerinizi kapalı tutmayın, güneş evinizi ısıtsın. Yattığınız odalar çok sıcak olmak zorunda değil. Geceleri kaloriferleri / kombiyi kısabilirsiniz. Balkonunuz varsa kışın çamaşırları orada kurutun. Çamaşırları odada kurutmak oda sıcaklığını düşürür. Radyatörlerinizin duvara bakan kısımlarına ısı yalıtım levhaları koyun. Radyatör önüne koltuk koymayın. Bu tasarruflarla hem ithal faturamızı hem de evdeki faturamızı düşürmüş olacağız. Fosil yakıt kullanımını azaltmak hem hava hem iklim için önemli.”

Haberin Devamı

ZAMMIN YANSIMASI YÜZDE 24.4 OLACAK

Ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatına yüzde 38 zam yapılırken, zammın konutlara ortalama yansımasının yüzde 24.4 olacağı bildirildi.

BOTAŞ’ın yayımladığı tarife tablosuna göre, ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı yüzde 38, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatı ise yüzde 33.1 arttı. EPDK’den yapılan açıklamada, yüzde 33.1 ve yüzde 38 oranlarının, birim gaz alım bedeline yansıyan artışlar olduğu belirtilerek, “Gaz alım bedelindeki yüzde 38’lik artışın, Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki ortalama etkisi ise yüzde 24.4 düzeyindedir” denildi.-ANKARA Milliyet