04.10.2013 - 10:29 | Son Güncellenme:
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, göreve geldiği günden bu yana tüketici aleyhine işlemler yapan bankalarla büyük bir mücadele içine girdiklerini söyledi. Bugün'ün haberine göre kredi kartı aidatları konusunda yaptığı “Bodrum’da 50 liraya lahmacun var” sözlerinin kamuoyuna yanlış yansıdığını belirten Öztekin, BDDK Başkanı olarak tüketicilerin bankalar karşısında mağdur olmamaları için bir dizi düzenleme çıkarıp uyguladıklarını vurguladı.
Şikayetsiz Ceza Verdik
Kredi kartı aidatı, işlem ücreti gibi konularda alınacak kararlar için TBMM’deki Tüketici Yasa Tasarısı’nın çıkmasını beklediklerini belirten Öztekin, “Bu arada sessiz sedasız tüketicileri ve iş dünyasını bankalar karşısında korumak için işlemler yapıyoruz.
Örneğin vatandaşa haber vermeden kredi mevduat hesabı açan bankaları tespit edip her birine ceza yağdırdık. Üstelik şikayetleri bile beklemedik. Bu hesapları rızasız açan bankaların tümünü cezalandırıp vatandaşın uğradığı zararı telafi etmelerini sağladık” dedi. Tüketicileri korumak için dünyanın çeşitli ülkelerindeki uygulamaları incelediklerini açıklayan Öztekin, şöyle devam etti:
“Örneğin Güney Afrika’da yoksul, geliri düşük kişilere kredi kartı veren, kredi kullandıran bankalara, borcun ödenmemesi halinde icra yetkisi kullandırılmıyor. Bu önlemle bankalar kredi kartı ve kredi verme konusunda disipline ediliyor. Biz de dünyadaki iyi örnekleri Türkiye’ye getirme konusunda kararlıyız.”
Öztekin ayrıca, kişilerin gelirleriyle orantılı olarak kredi kartı limitlerinin yeniden düzenlenmesini öngören yönetmelik taslağının önümüzdeki hafta BDDK kararıyla yayınlanarak yürürlüğe gireceğini bildirdi. Buna göre yeni düzenlemenin çıkmasıyla birlikte 1000 lira ve altında gelire sahip olan kişilere verilecek kredi kartı limiti 1000 lirayı aşamayacak.
'Ziraat ve ‘Halkbank’ Adıyla Katılım Olmaz
BDDK Başkanı Mukim Öztekin, kamu bankaları Ziraat Bankası ve Halkbank’ın da faizsiz bankacılık yapmaya karar vermesi halinde ayrı isim ve ayrı bir yapıda sisteme dahil olmasının daha uygun olacağını söyledi.
Tek pencere yönteminin sistemin yürümesi açısından uygun olmadığını belirten Öztekin, Ziraat ve Halkbank’ın faizsiz bankacılık sistemine dahil olması için 300 milyon dolarlık sermaye şartını yerine getirerek ayrı katılım bankaları kurmaları gerektiğini, hiçbir bankaya ayrıcalık tanınmayacağını belirtti.