10.03.2023 - 11:50 | Son Güncellenme:
Semih ERSÖZLER/ HATAY (DHA)
Kamacı, "Üretimi gerçekleştirdiğimizde pazar sıkıntısı yaşamak istemiyoruz. Burası, Orta Doğu'ya açılan kapı. Bu ülkeler, Türk ürünlerini tüketen ülkeler. Tekrar 2012 öncesine dönmemiz gerekiyor" dedi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili vuran depremlerde binlerce iş yeri de hasar gördü. Depremden etkilenen binlerce kişi, hayatlarına devam edebilmek için başka şehirlere göç etti. Deprem sonrası yaşanan göç ve sorunlar, bölgedeki tarımsal faaliyetleri de sekteye uğrattı. Hatay'ın Samandağ ilçesinde de depremler nedeniyle hasadı yapılamayan ürünler toprakta kaldı.
Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, insanların şu anda üretimden ziyade ayakta kalmayı, ailesini barındıracak yer bulmayı düşündüğünü söyledi. Kamacı, "Üretim aksıyor. Sadece bizim ilçemizde değil; Hatay'ın genelinde durum böyle. Hasada hazır olan limon, narenciye, maydanoz gibi ürünlerde sıkıntı yaşandı. Önümüzdeki süreçte de bunun devam edebileceğini düşünüyoruz" dedi.
'PAZAR SIKINTISI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ'
Üretime devam etmek istediklerini ve Suriye'deki iç savaş nedeniyle ihracatın kontrollü gerçekleştirildiği Cilvegözü Sınır Kapısı'nın tamamen açılması gerektiğini belirten Kamacı, "Üretimi gerçekleştirdiğimizde de pazar sıkıntısı yaşamak istemiyoruz. Türkiye ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan Cilvegözü Sınır Kapısı'nın güvenli transit geçişlere, daha önce olduğu gibi ihracata açılmasını talep ediyoruz. Bu bizim için ülkemiz için çok önemli. Sadece deprem bölgesindeki üreticiler için değil tüm üreticiler için önem arz ediyor. Sadece bizim ürettiğimiz ürünler değil tüm ülkedeki ürünler, o kapı üzerinden ihraç edilmekteydi" diye konuştu.
Avrupa'ya ihraç ettikleri ürünlerden çok daha fazlasını bu kapı üzerinden ihraç ettiklerini belirten Kamacı, "Savaşın ardından kapının kapanması ile zararımız, 300 milyar dolar. Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kapalı olmasından dolayı yıllık 15-20 milyar dolar kaybımız oluyor. Hem kaybımızın giderilmesi hem bizim ayakta kalabilmemiz, üretimimize devam edebilmemiz için kapının açılması çok önemli. Burası, Orta Doğu'ya açılan kapı. Bu ülkeler, Türk ürünlerini tüketen ülkeler. Tekrar 2012 öncesine dönmemiz gerekiyor. Kapının açılması, bizim için depremin yaralarını sarabilir. Merkezi yapıya çok yüklenmeden, devletimizin desteğiyle ayakta kalacağımızı düşünüyorum" dedi.