19.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
500 binlik rakam içinde bakanlığa bağlı çalışan gıda üretisi sayısının 43 bini aşmadığı açıklandı. Hileli ve sahte gıda ürünlerine ilişkin olarak Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin tespitlerine dayalı bir açıklama yapan Oran, “Türkiye’de kaçak ve kayıt dışı gıdalar halk sağlığını tehdit ediyor” diyerek, bu konularda tespit edilen örnekleri şöyle sıraladı...
Peynire kireç katıyor zeytini boyuyorlar...
* Yoğurda bitkisel yağ ve jelatin katılıyor.
* Kıymalı pideye domuz eti kıyması katılıyor.
* Tavuk kemikleri öğütülüp salama katılıyor.
* Boyanmış iç yağdan kıyma yapılıyor
* Zeytinler kimyasal boya ile siyahlaştırılıyor.
* Sütün yağı alınarak yağ yerine margarin karıştırılıyor.
* Sarımsak kireç suyunda soyularak, sucuk, salam imalatında kullanılıyor.
* Toz ve pul biberlere kiremit tozu karıştırılıyor.
* Baharatların içine kurutulmuş ot ve saman karıştırılıyor.
* Tatlandırıcı ve şeker karışımlı sahte ballar piyasada.
* Deri, bağırsak, paça ve sakatatlar, tavuk dönerde kullanılıyor.
* Metil alkol içeren sahte içkiler piyasaya veriliyor.
* Kepekli ekmek ve çavdar ekmeğinde gıda boyası ya da kakao kullanılıyor.
* Ufalanmış peynir birleştirilip yeniden kalıplanıyor.
* Peynire bitkisel yağ karıştırılıyor
* Beyaz peynir, içine kireç katılarak parlak hale getiriliyor.
* Peynir altı suyundan ve süt tozundan yapay süt imal ediliyor.
* Tereyağına patates ve margarin karıştırılıyor.
* Balın içine yaklaşık yüzde 10 bal katılarak elde edilen karışım, doğal süzme bal olarak satılıyor.