EkonomiDağıtım özelleştirmelerinde son perde

Dağıtım özelleştirmelerinde son perde

14.03.2013 - 14:21 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin 21 bölgeye ayrıldığı elektrik dağıtımında, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (AYEDAŞ), Toroslar, Vangölü ve Dicle elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme ihaleleri yarın yapılacak. Yarınki ihalelerin tamamlanması ve onay sürecinin ardından ülke genelinde 34 milyon abonenin elektrik dağıtım hizmeti tamamen özel sektör eliyle yapılır hale gelecek.

Dağıtım özelleştirmelerinde son perde

1926 yılında kurulan ve o tarihten itibaren dağıtım hizmetini sürdüren Kayseri ve Civarı Elektrik AŞ’nin 1990’da Kayseri Elektrik Ticaret AŞ’ye devredilmesiyle başlayan elektrik dağıtım hizmetinin özel sektör eliyle yürütülmesi hizmeti, iptal edilen ihaleler, yakılan milyon dolarlık teminatlar ve çekişmeli süreçlerin ardından son aşamaya geldi.

1990’lı yıllarda başlayan, 2000’li yıllarda hızlanan özelleştirme süreci, AYEDAŞ, Toroslar, Vangölü, ve Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin yarın yapılacak özelleştirme ihalelerinin ardından tamamlanmış olacak. Özelleştirme ihalelerin tamamlanması ve onay sürecinin ardından kamu, elektrik dağıtım sektöründen çekilirken, ülke genelinde elektrik dağıtım hizmeti tamamen özel sektör eliyle yürütülecek.

"34 milyon aboneye kaliteli hizmet"

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelindeki 21 elektrik dağıtım bölgesinden 17’sinin özelleştirilmesi sürecinin başarıyla tamamlandığını anımsatarak, AYEDAŞ, Toroslar, Vangölü ve Dicle elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmesiyle sürecin tamamlanacak olmasından memnuniyet duyacaklarını söyledi.

Özelleştirme sürecinde elektrik dağıtım hizmetlerini daha rekabetçi ve kaliteli verilmesini sağlamak için yatırımcılardan bir kısım taahhütler aldıklarını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: ”Yapılan elektrik dağıtım özelleştirmeleri varlık satışı değil işletme hakkı devri şeklinde. Yani bu hizmetleri özel sektör belirlenen sürede yapacak ve tekrar kamuya devredecek. 34 milyon aboneye, daha verimli ve kaliteli bir hizmet götürülmesi, kayıp-kaçağın azaltılarak, güvenli enerji arzı sağlanması amacıyla elektrik dağıtım özelleştirmelerini yapıyoruz. Bölgelere giderek valilerimiz, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımızla toplantılar yapmaya ve denetimlerle hizmet kalitesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Hazineye özelleştirmeler yoluyla sağlanan kaynakta ilk sırada enerji sektörünün geldiğini vurgulayan Yıldız, ”Geçen yıl yapılan 12 milyar dolarlık özelleştirmenin yarısı enerji sektöründen oldu. Dağıtım bölgelerinin özelleştirmelerine baktığımızda toplamda 10 milyar dolarlık bir rakam söz konusu” dedi.

Aras Elektrik Dağıtım AŞ ile ilgili son Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına da değinen Bakan Yıldız, ”İlk özelleştirmelerden biri olan Aras Elektrik Dağıtım AŞ’de 5 yıllık hukuki süreçten sonra hizmetler özel sektör eliyle yürütülecek” diye konuştu.

Yazarlar