EkonomiButik otel ve yalılar ortadan kayboldu!

Butik otel ve yalılar ortadan kayboldu!

27.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Doğrulanmış ilan dönemi, emlak satış ve kiralamadaki sahte ilanları sistemlerden hızla düşürüyor. En çok portföy azalması yetkisiz kopyalanan yalı ve butik otel satışı ilanlarında oldu.

Butik otel ve yalılar ortadan kayboldu

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Emlakta doğrulanmış ilan dönemi 16 Eylül’de resmen başladı. Bu sayede ilan sitelerinde özellikle dolandırıcılık amaçlı ve tekrarlanan ilanlar sistemden düşüyor. En çok azalma kiralık ilanlarda görüldü. 1 aylık yenilenme süreci olan ilanlarda 16 Ekim itibarıyla etkinin daha fazla hissedilmesi bekleniyor. Konunun uzmanları, özellikle güven algısı sarsılan emlakçılık sektöründeki yapılan düzenlemenin hem yeniden güven tesisi, hem de tüketiciye yönelik faydayı üst seviyeye çıkaracağını belirtiyor. 

Haberin Devamı

Portföyler hızlı düştü!

Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan, sayısı en çok azalan ilanların satılık oteller ve kiralık gayrimenkuller olduğuna dikkat çekti. Turan, “Örneğin geçen hafta 330 ilanı olan bir emlak ofisinin, aynı platformdaki ilan sayısının birkaç gün içinde 113’e kadar düştüğünü gördük” dedi. İlanların kiralıklarda daha çok kopyalandığını belirten Turan, “En şaşırtıcı olan ise otel ilanlarının sayısında inanılmaz bir düşüş yaşandı. Yayında ilanı olan yüzlerce satılık veya kiralık butik otelin ilanları bir anda ortadan kayboldu. Yalı ilanlarında da ciddi oranda azalma görüldüğünü söyleyebiliriz. Uygulamanın gerçek etkisini 17 Ekim’den itibaren göreceğiz çünkü ilanlar portallarda bir ay duruyor ve sürenin bitiminde ilanın yenilenmesi gerekiyor. Yenileme aşamasında doğrulama yapmak zorunlu olacağı için 16 Ekim’den sonra sahte ilan tarihe karışacak” dedi.

Haberin Devamı

Logoya dikkat

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Taşınmaz sahibi tarafından E-devlet üzerinden verilen ilan verme izni ile ilanlar artık yayınlanabilecek. E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek. Tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecek. Doğrulanan ilanlarda EİDS’den yetki doğrulamasının yapıldığı yönünde bir logoya yer verilecek” açıklamasında bulundu.

Uygulama nasıl işliyor?

- Mülk satacak, kiralayacaklar e-Devlet’ten kendi gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendiriyor.

- Emlakçılar aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebiliyor.

- Birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesiyle diğer tüm ilanlar da görülebiliyor. 

- Yetki iptali mümkün.

- İlanın yenilenirse yetkilendirme de yanileniyor.

- Yetkilendirme süresi asgari 3 ay.