EkonomiBu dünyadan bir Bezmen geçti

Bu dünyadan bir Bezmen geçti

12.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fuad Bezmen, Türkiye’nin sanayileşme tarihiyle kesişen hayatıyla 102 yaşında Yeşilköy’deki evinde vedalaştı.

Bu dünyadan bir Bezmen geçti

‘Beyaz Türk’ tarifini en iyi taşıyan hasletleriyle... 6 dil biliyordu, üniversiteyi Marsilya’da okumuştu. Galatasaray Lisesi’nin hayattaki en yaşlı mezunuydu.
Türkiye’nin ilk sanayicilerinden olan Mensucat Santral ve Santral Holding’in eski patronu Bezmen, 16 Nisan 1909’da Selanik’te doğmuştu.
Türkiye’nin en büyük tekstil fabrikasını kurup, gıda, bankacılık, kimya, maden alanında yaptığı işlerle ülkeyi ihracatla tanıştıran isimlerdendi. Babası Halil Ali Bezmen’in Cumhuriyet’in ilan edildiği 1929 yılında kurduğu Mensucat Santrali Türkiye’nin en büyüğü yapmıştı.

Bu dünyadan bir Bezmen geçti

Fuad Bezmen yüzüncü doğum gününü eşi Emel Hanım ve torunlarıyla beraber kutlamıştı.

Oğluyla 20 yıldır küstü
Selanikli bir aileden gelen Fuad Bezmen, 102 yaşındaydı. Ancak ölümü yaşlılığa bağlı hastalıklardan değil ‘düşme’ nedeniyle oldu. Yaklaşık 2 ay önce evinde düşen Fuat Bezmen bir daha toparlanamadı. Seruma bağlı olarak yaşıyordu. Renkli kişiliği nedeniyle seveni çoktu. Tanıyanlar ‘hoş sobheti, yakışıklığı, sportmenliği, avcılığıyla hep gündemdeydi’ diyor. Büyük oğlu Halil Bezmen olmak üzere, Nazım, Turgut ve Nejdet ismini taşıyan 4 oğlu vardı. 10 da torunu. Büyük oğlu Halil Bezmen’le küstü. 20 yıllık bir küslük. Belki de en çok bu nedenle gözler yarın ki cenazede oğlu Halil Bezmen’i arayacak. Halil Bezmen cenazeye katılacak. Fuad Bezmen, Türkiye’nin en büyüğü Mensucat Santral’in batmasından hep oğlunu sorumlu tuttu.



Yogasını hiç aksatmadı
Son 47 yılını birlikte geçirdiği ikinci eşi Emel Bezmen ile yaşıyordu, çocukları ise ilk eşi Fatma Bezmen’den (amcasının kızı) idi. Avcılıkta dünya rekorlar kitabına girmiş bir isimdi. Tanıyanlar son yıllarına kadar spor ve yogasını hiç aksatmadan yaptığını söylüyor. Büyüttüğü Mensucat Santrali yıllarca Lale çarşafları, Evim çarşafları, Dekora markasıyla döşemelik üretti. O günün rakamlarıyla milyon dolarlık cirolar yaptı. Şirket hep en fazla ihracat yapan ilk üç arasında yer aldı. Koruma Tarım’ı alarak kimya sektörüne, Rabak ile de maden sanayine girdi. Celal Bayar’ın fabrikasını gezmesiyle, Atatürk’le tanışmış olmakla hep övündü. Nejat Eczacıbaşı, Asım Kocabıyık, Ayhan Şahenk’le arkadaştı. Gıda ve finans alanında birçok şirketin de kurucuları arasındaydı.

İlk toplu sözleşmeyi yaptı
Türkiye’nin ilk sanayi tesisinin sahibi olunca ilkleri de yaşayan isim oldu. Aile sanayici ancak Demokrat Parti (DP) iktidarında sendika kurulmasıyla ilgili ilk kanun teklifini aile büyüklerinden milletvekili Nazım Ali Bezmen verdi. Türkiye’deki ilk toplu sözleşmeyi yapmak da Mensucat Santral’in sahibi Fuat Bezmen’e kısmet oldu. Hatta dönemin Çalışma Bakanı merhum Bülent Ecevit’in Bezmen’e yazdığı bir mektuptan söz edilir. Fuad Bezmen gayrimüslüm ortakları Taranto ve Behar aileleri nedeniyle Varlık Vergisi’nin ağır etkisini yaşayan Türk işadamı oldu. Bezmen, 1924 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. 1927’de Paris Michelin Lisesi’ni, 1929’ta Marsilya Ecole Superieur de Commerce’i bitirdi. 1929’da Mensucat Santral’ın kurulmasıyla iş hayatına başladı.

1993’te gelen büyük iflas çok üzdü
1993’de Mensucat Santral’ın iflasıyla iş hayatından çekildi. Hayatını anlatan “Bir Duayenin Hatıratı” adlı bir kitap da bulunan Bezmen, TÜSİAD, İstanbul Rotary, Galatasaray Spor Kulübü gibi birçok derneğe de üyeydi. Bezmen, bugün Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakiben, Zincirlikuyu’daki aile mezarlığında toprağa verilecek.
KEŞFETYENİ
Sinirlerine hakim olamadı! Seyircisine sert tepki gösterdi
Sinirlerine hakim olamadı! Seyircisine sert tepki gösterdi

Cadde | 20.04.2025 - 10:29

'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.