30.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
KADİFE ŞAHİN
Akbank’ın dünyada bankacılık krizi başladığında yatırım kararı aldığı ve 2010 yılında tamamlanan Gebzede’deki bankacılık üssü, bir yılda toplanan 5 bin litrelik atık yağın biodizel enerjiye dönüşmesi sayesinde 5 milyon ton temiz suyun kurtarılmasını sağlıyor.
78 bin metre karelik bir alan üzerine kurulan Akbank Bankacılık Merkezi’nin (ABM), arsası dahil toplam maliyeti 150 milyon TL. 11 ayda tamamlanan bankacılık üssünde şu an 3 bin 500 kişi çalışıyor. Üssün toplam işgücü kapasitesi 5 bin 500 kişi.
1000 üniversite mezununun Çağrı Merkezi’nde çalıştığı Akbank bankacılık üssünde, bankanın operasyonel işlemlerinin yüzde 98’i gerçekleştiriliyor.
Son teknolojinin sağladığı olanakların kullanıldığı çevreye ve insana saygılı bina özelliği taşıyan merkezde, enerji verimliliğine hassasiyet gösterilmiş. Şişecam’ın ürettiği özel camın kullanıldığı binanın dört cephesi cam olduğu için aydınlatmada çok az elektrik kullanılıyor.
Isıtılmayan, kendini soğutan, ısıtma ihtiyaçlarının yüzde 80’ni güneş panelleri sistemleriyle gerçekleştirilen bankacılık merkezinde, çalışan mutluluğunun sağlanması için sosyal alanlara yer verilmiş. Bu sosyal alanlar kafeteryalar, sağlık merkezi, dinlenme odası, süt odaları, fitness salonu, satranç, bilardo, masa tenisi, tavla odalarından oluşuyor. Asansörler dışında yüzde 80 yerli üretim malzemesinin kullanıldığı, Akbank bankacılık üssünde çalışanların gündelik yaşam hizmetlerini karşılayabilecekleri banka, kargo, postane, market, kuaför ve kuru temizleme de bulunuyor.
Avrupa’dan Anadolu’ya göç
Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt’un katılımı ile basına tanıtılan bankacılık üssüne ilk taşınma Mayıs 2010’da olmuş. Maslak, Ümraniye, Gümüşsuyu ve Sabancı Center’da faaliyet gösteren birimlerini Gebze’deki merkezde toplayan Akbank’ın çalışanları daha önce yüzde 60 Avrupa, yüzde 40 Anadolu yakasında oturmayı tercih ederken, şimdi yüzde 70 Anadolu, yüzde 30’u Avrupa yakasında oturuyor.
Akbank, çalışanların Anadolu yakasına taşınmalarını teşvik etmek için, taşınma ücretlerine destek vermiş.
‘Çalışanlara belli torpiller sağladık’ diyen Akbank Genel Müdürü Akkurt, çalışan memnuniyetinin sağlanması için yaşamın pratiği içinde yaratacağı koşulları da dikkate alarak yeni kararlar alacaklarını söyledi.
‘Yenilikte öncülük istiyoruz’
Üssün ilk aşamada 5 bin 500 kişinin çalışabileceği bir şekilde tasarlandığını belirten Akkurt, “Bugün burada 3 bin 500 Akbank çalışanıyla hizmet veriyoruz. İleride bankanın ihtiyaçları doğrultusunda potansiyel komplekslerin yapılmasıyla 54 bin metrekarelik alan, 180 bin metrekareye çıkabilecek ve böylelikle 15 bin kişilik bir kapasiteye sahip olabilecek” dedi.
Akkurt, böyle bir üs oluşturmadaki temel amaçlarının bankacılık faaliyetlerinde verimliliği sağlamak birlikte çalışan ve müşteri memnuniyetinin sağlanması olduğunu söyledi.
Türkiye’de tüm bankaların bu tür girişimlerle ülkeye ve sektöre katkıda bulunmayı bir görev anlayışı ve mutluluğu içinde ele aldığını ifade eden Akkurt, “Bilimin, nitelikli insan emeğiyle yoğrularak bankacılık hizmetlerine dönüştürüldüğü merkezimiz, sektörümüzde pek çok yeniliğe öncülük edecek. Merkezimizi şubelerimize ve müşterilerimize en iyi, en hızlı ve en kaliteli hizmeti verebilmek ve çalışanlarımız için konforlu bir çalışma alanı yaratabilmek amacıyla kurduk” dedi.
Ziya Akkurt şöyle devam etti:
“Biz Akbank Bankacılık Merkezi’ni hayal ederken sadece sektörün gereklerini yerine getirmeyi değil, çok büyük hedefleri amaçladık. Gebze’deki merkezimiz, Akbank’ın uzun yıllara dayanan sektör deneyiminin yanısıra müşterilerimizin, çalışanlarımızın ihtiyaçları ve dünya bankacılık sektörüne örnek olacak teknolojik yeniliklerle donatıldı. Akbank’ın teknolojik ürünlerinin tamamı burada geliştiriliyor.”
Akbank Bankacılık Merkezi’ni tasarlarken, öncelikle çevreye uyumlu ve insana saygılı teknolojiye önem verdiklerini ifade eden Akkurt, bu teknolojilerin neler olduğunu şöyle anlatıt:
“Pencerelerde kullandığımız özel bir sistemle binamızı ısıtma gereği duymuyor gerektiğinde sadece soğutuyoruz. Günışığından maksimum seviyede faydalanacak şekilde inşa edilen binamızda enerji tüketiminin minimum düzeylerde olmasına önem verdik.”
Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.