30.10.2008 - 16:45 | Son Güncellenme:
İnteraktif panel şeklinde yapılan toplantıya baş panelist olarak 2001 yılında Nobel ödülünü kazanan ünlü ekonomist Joseph Stiglitz katılıyor.
BM’de tüm gün sürecek toplantıda küresel mali krizin nedenleri makro ekonomik ve sosyal çerçevede tartışılırken, BM’nin yeni ekonomik ve siyasi girişimlerin geliştirilmesi kapsamında nasıl bir rol oynayabileceği de gündeme gelecek.
Toplantılarda üye ülkelerin temsilcileri de interaktif bir şekilde görüşlerini dile getirerek ekonomistlerden ve sosyologlardan oluşan 6 uzman paneliste soru sorabilecek.
BM Genel Kurul Başkanı D’Escoto toplantının açılışında yaptığı konuşmada, küresel mali krizin çözümünde tüm ülkelerin demokratik bir süreç içinde seslerini duyurmaları gerektiğini belirterek "Ekonomilerimiz birbirine bağımlı ancak küresel mali yapı bu gerçeği yansıtmıyor" diye konuştu.
D’Escoto, küresel ekonominin artık G-8, G-15, G-20 gibi kapalı kulüplerin egemenliğinden çıkarılması gerektiğini, çünkü bu kulüplerin sorunları tek başına çözemeyeceklerini belirtti.
"Uzun dönemli sorunlar ancak tüm ülkelerin temsil edildiği G-192 ile çözülebilir" diye konuşan D’Escoto, küresel krizin etkilerinin daha az gelişmiş ülkelere uluslararası düzeyde taahhüt edilen yardımları askıya almasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.
D’Escoto göreve geldiğinden beri BM’nin demokratikleşmesinin yanı sıra 1944 yılından beri geçerli olan ve küresel ekonominin yönetim şeklini belirleyen Bretton Woods kurumlarının (IMF, Dünya Bankası) radikal bir biçimde yeniden yapılanması gerektiğini ifade ediyor. Küresel ekonomik sistemin "demokratik ve temsili" olması gerektiğini söyleyen D’Escoto, bu sistemde gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarının daha fazla dikkate alınması gerektiğini savunuyor.