EkonomiBatak İsveçliler, pet şişe toplayıcısı Degerman’ın stratejisinin peşinde

Batak İsveçliler, pet şişe toplayıcısı Degerman’ın stratejisinin peşinde

24.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Sırtında, kollarının ucu aşınmış, dirsekleri yıpranmış eski mavi bir ceket, başında kasket, bisikletiyle çöplükleri dolaşarak meşrubat kutuları ve pet şişe toplayan İsveçli Curt Degerman’ın, 1.1 milyon euro’luk servete sahip olduğu ölümünden sonra anlaşıldı.

Batak İsveçliler, pet şişe toplayıcısı Degerman’ın stratejisinin peşinde

CNN Türk’ün haberine göre, bir kuzeni dışında bütün akrabalarının terk ettiği ve mahallenin delisi olarak komşularının ilgi göstermediği Degerman’ın hikâyesi İsveç basınının ilgisini çekmeye devam ediyor. Gazetelerde yer alan haberlere göre, meşrubat kutusunun İsveççe adıyla (‘Burk Curt’) anılan Degerman, bütün gün kutu ve pet şişe topladıktan sonra, akşamüstü de kütüphaneye giderek başta ekonomi haberleri olmak üzere gazeteleri okuyarak yaptığı yatırımla 1.1 milyon euro’luk servete sahip olmuş.

Şaşırtıcı piyasa bilgisi
Sadece kuzeninin haftada birkaç kez uğradığı Degerman, 85 yaşında öleceğine inandığından hastalandığı halde doktora gitmemiş. Babadan kalma eski ama kentin iyi bir bölgesindeki bakımsız dağınık evdeki sohbetlerde borsa haberleri ve Lüksemburg’daki hisse seneti fiyatları hakkındaki bilgisiyle kuzenini şaşkınlığa uğartmış.
Geçen yıl sonbaharda 60 yaşında yaşamını yitiren Degerman’ın, Lüksemburg borsasında uzun vadede kâr getirecek fonlara yatırım yaptığı, 12 milyon İsveç kronu, (yaklaşık 1.1 milyon euro) değerinde bir servet sahibi olduğu anlaşılmış.
Gazeteler son haftalarda Curt’un bu serveti nasıl edindiği konusunda uzun haberlere, mirasçı kuzenin açıklamalarına yer veriyor. Degerman’ın bu serveti borsa ve altın yatırımıyla edinmiş olduğunu öğrenen, çoğu borsada para yitirmiş İsveçliler yatırım stratejisini öğrenebilmek için kulaklarını kuzene çevirmiş durumda.
30 bin nüfuslu Skelleftea kentinde boşalan bütün meşrubat kutularını ve şişeleri Curt toplamış olamayacağına göre acaba mahallenin delisi ne kadar bir sermaye ile borsaya girdi?.. Herkes bunu merak ediyor.

Yazarlar