EkonomiBankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Faiz indirimi sinyali

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Faiz indirimi sinyali

26.08.2024 - 07:33 | Son Güncellenme:

Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuşan dünyanın önde gelen 3 Merkez Bankası’nın yetkilileri, faiz indirimi ile ilgili çok önemli mesajlar verdi.

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Faiz indirimi sinyali

Milliyet.com.tr/ Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuşan dünyanın önde gelen 3 Merkez Bankası’nın yetkilileri, faiz indirimine başlayacakları veya gelecek aylarda indirime devam edecekleri sinyalini verdi ve böylece küresel ekonominin Kovid 19 pandemisi sonrası enflasyonun pençesinden kurtulmasıyla beraber yüksek borçlanma maliyetleri döneminin sonuna gelindiği mesajı verdi.

Haberin Devamı

Böylece başlıca merkez bankaları, 2022’de ‘yüksek enflasyonla mücadele’ adı altında başlayan sıkılaştırma sürecine son vereceklerinin işaretini vermiş oldu. Bu mesajlar sonrası uzmanlar, küresel ekonomi için enflasyonun tehdit olmaktan çıktığını, yeni önceliğin ise istihdam olduğunu söylüyor.

Küresel Merkez Bankalarının temel endişe kaynağı enflasyon olmaktan çıkarken ana öncelikleri istihdam oldu. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell Wyoming’te küresel politika yapıcılar ve ekonomistlerin katıldığı yıllık toplantıda yaptığı konuşmada para politikası için ayarlama zamanı geldiğini söyledi. Powell veya diğer yetkililer gelecek aylardaki indirimlerin hızına dair mesaj vermedi.

KPMG Kıdemli Ekonomisti Diane Swonk “Bu açıklama, işgücü piyasasının artık Fed’in bir numaralı önceliği olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fed’in başlangıç tarihini belirlemesi ve dünyanın birçok büyük Merkez Bankası’nın aynı yönde ilerlemesi yatırımcıların endişelerini de ortadan kaldırıyor. Ancak buna rağmen hala büyük risk ve belirsizlikler devam ediyor. Öte yandan bu belirsiziklere karşın işgücü piyasalarında ortaya çıkan zayıflık ve genel büyüme, politika yapıcılar için temel tehdit olarak enflasyonun yerini alıyor.

Powell fiyat istikrarında ilerleme sağladıkça işgücü piyasasını desteklemek için gereken herşeyi yapacaklarını söyledi. Anketlere göre işsizlik oranının yıl sonunda yüzde 4,4’e yükselmesi bekleniyor. Bu durum Fed’in daha hızlı indirim yapmasına neden olabilir.

AVRUPA VE İNGİLTERE MERKEZ BANKALARINDAN MESAJLAR

Avrupa Merkez Bankası’nın bazı yetkilileri de sempozyumda önemli mesajlar verdi. Finlandiya MB Başkanı Olli Rehn, Litvanya MB Başkanı Martins Kazaks, Hırvatistan MB Başkanı Boris Vujcic, Portekiz MB Başkanı Mario Centeno Haziranda gerçekleşen indirimden sonra gelecek ay da indirimi desteyeceklerini belirtti.

Rehn Euro Bölgesinde dezenflasyon sürecinin yolunda olduğunu ancak Avrupa’da büyüme ve özellikle imalat sanayi görünümünün olumsuz olduğunu belirterek “Bu da Eylül’de indirim ihtimalini güçlendiriyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Centeno enflasyon ve büyüme verilerine bakınca Haziran’daki faiz indirimi kararının ‘kolay’ olduğunu söyledi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey Jackson Hole toplantısında enflasyonist risklerin ortadan kaybolduğunu, ancak daha fazla indirimine açık olduğu sinyali verdi. Banka, bu ay faizi 25 baz puan indirimle yüzde 5’e düşürdü. Böylece faizde Ağustos 2023’ten beri ilk indirime gidildi.

Kanada, Yeni Zelanda, Çin de faiz indirimine giden diğer ülkeler arasında yer alıyor. Japonya ise farklı politika uygulayarak, yendeki düşüşü durdurmak amacıyla referans faizi 17 yıl sonra ilk kez artırdı.

Yazarlar