Ekonomi‘Balon yok, konut talebi devam ediyor’

‘Balon yok, konut talebi devam ediyor’

06.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ raporunda yıllık 600 bin konut ihtiyacının sürdüğünü açıklayarak, konutta balon olmadığını vurguladı.

‘Balon yok, konut talebi devam ediyor’

Raporda, Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacının yoğun olarak sürdüğü vurgulanırken, şu değerlendirmeye yer verildi:
“Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre biraz yavaşlamakta olduğu söylenebilir. Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir. Ekonomik gelişmeler gözönüne alındığında ve dünya ile kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiği görülecektir.”

Bölgesel fiyat artışları
Araştırma raporunda, Türkiye genelinde gözlenen fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın özel durumlardan kaynaklandığı ifade edildi. Raporda, konuyla ilgili şu değerlendirme yapıldı:
“Bir önceki raporumuzda da incelediğimiz üzere Türk konut piyasasında ‘balon’ yoktur. Son verilere göre fiyat artışı makul bir eğilimde devam etmekte olup hesaplamalarda balonlaşma ihtimali olan tek bir yöreye rastlanmıştır. Sözkonusu Gaziantep-Kilis-Adıyaman yöremizde de fiyat artışları reel anlamda yüzde 53.9’luk bir düzeydedir. Temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir. Dolayısıyla fiyat artışı özel bir durumdan kaynaklanmakta olup bölgeseldir.
Öte yandan reel olarak konut fiyatlarının azaldığı bölgelerimizde mevcuttur. Örneğin, Ocak 2010-Kasım 2014 arası Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon bölgesinde fiyatlar ortalama yüzde -3.93’e gerilemiştir. Benzer bir durum Van, Bitlis, Hakkâri bölgesi içinde geçerli olup fiyatlar bu yöremizde yüzde -5.02 gerilemiştir. Fiyatın düşmesine neden olan faktörler ise demografik etmenler, göç, yabancı yatırım azlığı, gelir etkisi gibi ifade edilebilir.”