EkonomiBadem üretimi 6 yılda 10 kat arttı

Badem üretimi 6 yılda 10 kat arttı

17.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Büyük kısmı ithal edilen bademde yerli üretim için Adıyaman’da son yıllarda büyük atak var. Şehirde kuru tarımla uğraşan çiftçiler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın teşvik ve destekleriyle bademe üretimine yöneldi. Adıyaman’daki badem üretimi, 6 yılda 10 kat arttı. Daha önce başka şehirlere mevsimlik işçi olarak giden Adıyamanlılar, artık memleketlerinde çalışmaya başladı.

Badem üretimi 6 yılda 10 kat arttı

İpekyolu Kalkınma Ajansı, başarılı geçen badem hasadı ardından Adıyaman Valiliği’nin koordinasyonunda Badem Zirvesi düzenledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımla ilettiği mesajında “İpekyolu Kalkınma Ajansı ile Adıyaman’ı badem üretim merkezi haline getiriyoruz. Adıyaman Bademi, global bir markaya dönüşecek” ifadelerini kullandı. Zirvenin ardından değerlendirmelerde bulunan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, Adıyaman’da 10 yıl önce 150 bin olan badem ağacı sayısının bugün 3 milyon 200 bine ulaştığını söyledi. Akyılmaz, bademe yönelik olarak 8 proje ile 3 milyon liralık üretim hacmi oluşturduklarını kaydederek “Kurduğumuz e-ticaret portalı ile üreticilerimizin ürünlerini Türkiye’nin her tarafına hızla satmalarını sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tescillendi

Adıyaman, son yıllarda önemli badem üreticisi iller arasına girdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı verilerine göre Adıyaman’da 2015’te bin 800 ton olan badem üretimi, 2020’de 18 bin tonun üzerine çıktı. Adıyaman ayrıca 78 bin dekar ile en çok badem üretimi alanına sahip il durumunda. Kahta Bademi de bu yıl içerisinde Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret ile tescillendi.

 

KEŞFETYENİ
Sinirlerine hakim olamadı! Seyircisine sert tepki gösterdi
Sinirlerine hakim olamadı! Seyircisine sert tepki gösterdi

Cadde | 20.04.2025 - 10:29

'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.