EkonomiAvokadodan çatal, buğdaydan tabak!

Avokadodan çatal, buğdaydan tabak!

10.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Girişimci Ece Çakır Aidan, buğday kepeği, avokado çekirdeği, pirinç gibi malzemelerden üretilen tabak, çatal, kaşıkları tüketicilere sunuyor.

Avokadodan çatal, buğdaydan tabak

AYLİN RANA AYDİN - Girişimci Ece Çakır Aidan, tek kullanımlık plastik ürünlere alternatif olarak geliştirilen ‘doğal’ tabak, çatal, kaşık ve pipetleri tüketicilere sunuyor. Ecoware adlı şirket, buğday kepeği, avokado çekirdeği, pirinç gibi malzemelerden elde edilen biyoçözünür ürünleri ithal ediyor. Ecoware’in Kurucusu Ece Çakır Aidan, maceralarının buğday kepeği tabakları üreten bir firmayla iletişime geçerek başladığını belirtiyor.

Haberin Devamı

15 yıldır profesyonel olarak mimarlık da yaptığını anlatan Aidan, “Malzeme konusuna uzun süredir ilgiliyim. Bilgi Üniversitesi’nde de birinci sınıfların temel tasarım dersine giriyordum. Orada da biz hep malzeme performansları üzerine çalışıyorduk, klasik mimari malzemeleri üzerine. Son iki yılımızı da biyomateryal üzerine yoğunlaştırmıştık. Öğrenciler yumurta, ceviz, fındık kabukları, nişasta, un, jelatin gibi malzemelerle kendi mutfaklarında malzeme pişirip bunları maketlerinde kullanıyorlardı ve bu malzemelerin performanslarına bakıyorduk” dedi.

Yalnızca tabak-çanak endüstrisinin olmadığına değinen Aidan, “Bir de flexible (esnek) paketleme endüstrisi var. Bunları daha da inceledikçe yosundan flexible malzemeler yapan şirketler gibi hep iletişimde kalmaya devam ettim. Biz bunun aslında ambalaj sektöründen çok teknolojisiyle ilgiliyiz. Bu teknolojiyle de ilgilenince ilk başta ambalaj tarafından alım-satım işlemleri ile başladık. Bu şekilde Ecoware kurduk. Hem iklim farkındalığı konusunda çok kesiti olan hem de malzeme tarafında kesiti olan bir sektör” diye konuştu.

Haberin Devamı

Otellerle görüşüyor

Ecoware olarak halihazırda çalıştıkları sektörlerin başında otellerin geldiğini dile getiren Aidan, “Şu an yaz sezonu için marttan itibaren alımlar için görüşüyoruz. Şu an mevcut halde çevreye duyarlı restoranlarla çok iç içeyiz. Catering firmalarıyla da iletişim halindeyiz” ifadelerini kullandı.

Üretim için kolları sıvadı

Üretime yönelik çalışmaları olduğunu kaydeden Aidan, şöyle konuştu: “Çalıştığımız firmaların üretimini buraya getirme görüşmelerimiz var. Fon çalışmalarımız var. Şu an buğday kepeğinden tabak, çatal, kaşık, bıçak getiriyoruz. Avokado çekirdeğinden ürünler olacak. Pirinç bazlı pipetlerimiz de geliyor. Hammaddecilerle iletişimdeyiz. Kayısı çekirdeği, ceviz, fındık kabuğu, mısır koçanı, buğday kepeği gibi malzemeler… Mevcut ürünlerimizi burada üretmeye başlamak ilk hedefimiz daha sonra da yerel hammaddeler ile iliştirmek ikinci hedefimiz.”

‘Kişisel farkındalıkla başlıyor’

“Pandemiyle birlikte tek kullanımlık ürünlere de ilgi artmıştı ve o dönemde atıkların büyük bir kısmını da tek kullanımlık ürünler oluşturuyordu” diyen Ece Çakır Aidan, “Avrupa’da bu nedenle yaptırımlar başladı. Zaten plastik pipet kullanılmıyor. Öncelikle kişisel farkındalıkla bunun önü açılabilir. Bu senaryolar ‘ben tercih etmiyorum’ ile başlıyor. İkincisi çeşitli şirketler ve restoranlar değişimi devam ettiriyor, üçüncüsü de devlet yaptırımları. Sonra gerçek değişim başlıyor” dedi.