20.01.2013 - 12:48 | Son Güncellenme:
Asırlardır ormanlık alanda kaynayan suyun ise, birçok şaşırtıcı özellikleri var. Suyun yaz günleri aşırı derece asitli olduğu, renginin tamamen sarıya dönüştüğü ve hiçbir şekilde taşma yapmadığı, yaz günleri ise, suyun çekildiği ve üzerinde ki, toprağın kaynadığı öğrenildi.
Akağaç köyünde yaşayan 42 yaşında ki, Yıldıray Kuş, suyun asırlardır ormanlık alanda bir göl içerisinde kaynadığını ve hastaların ise, bu sudan şifa aradığını söyledi. Kuş, “Çocukluğumdan beri ormanlık alanda ki, su kaynar vaziyettedir. Yaz kış içine başka bir su karışmadan kendi doğal özellikleri ile kaynar bir sudur. Büyüklerimizin söylediği kadarıyla suyun yaralara, hastalara ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Çocukluğumuzda da, annem ile buraya gelirdik. Kendim de şahit oldum. Vücudumda ciban şeklinde yaralar çıkmıştı. Annem beni burada ki, suda yıkadı. Ardından vücudumda ki, yaralar tamamen kayboldu. Bazı inançlarda vardı. Suyun üstünde ağacımız vardı. Ağaca bez parçaları bağlardık. Neden bağlanırdı onu da bilen yok. Okulda okuduğumuz zamanlarda hocalarımız tarafından buraya getirilirdik. Köylüler Cumartesi toplanır buraya çıkardı. Suyumuz yaz, kış kaynıyor. Sanki altında bir ateş yanıyor. Su kesinlikle boşa akmıyor. Önüne açtığımızda ise, su kendiliğinden aşağıya çekiliyor. Üzerinde ki ağaç yaprakları birikir. Onları temizlediğinde su kendiliğinden aşağıya çekiliyor.
Yaz günleri fazla kurak olduğunda da ise, su çekiliyor. Suyun çekilmesi ile birlikte üzerinde ki, toprak kaynamaya başlıyor. Görmeye gelenler ise, şifa olarak çamur alarak yara olan yerlerine sürüyorlar. Suyu bir kaba aldığımız da ise, kesinlikle yere koymayacaksın. Suyun özelliği ve tadı değişiyor. Su kabını doldurarak toprağa temas ettirdiğinde ise, su normal su tadını alıyor. Yaşlılarımızdan buraya çıkamayanlara su getirdik. Doldurduğumuz su kaplarını toprağa değdirmezdik. Halen de o şekilde devam ediliyor” dedi.
Köy sakinlerinden Coşkun Fındık ise, “Ormanlık alanda kaynayan suyun hastalara iyi geldiği inancı ile buraya gelerek su alırdık. Hastalarımız yıkardık. Çok eski zamanlarda beri suyun burada bu şekilde olduğunu biliyorduk” dedi.
Köy sakinleri ise, yetkililerden kaynayan suyun çevresinde ve ormanlık alanda çevre düzenlemesi istiyor.
Köylüler kaynayan su tadının asitli olması nedeniyle ormanlık alana ‘Acı Su’ adını koymuşlar