Ekonomi‘Anadolu Kaplanı’ Merter’e taşınıyor

‘Anadolu Kaplanı’ Merter’e taşınıyor

09.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Toptan tekstil AVM’si modeliyle yükselen Real Merter’den, projenin AVM’siyle ilgilenen Anadolulu büyük yatırımcılar da konut alıyor. 130 milyon lira yatırılacak projeye yabancı alıcının ilgisi de var

‘Anadolu Kaplanı’ Merter’e taşınıyor

Oliv Yapı ile Vizyon Art Yapı ortaklığıyla hayata geçirilen Real Merter projesi bölgenin tekstil üssü olma özelliğine yoğunlaşarak, toptan tekstil üzerine AVM ve konut modeliyle yükseliyor. Yüzde 35’i tamamlanan projeye 130 milyon lira yatırım yapan ortaklık, 300 milyon lira gelir bekliyor. Projede, 248 daire, AVM bölümünde 155 mağaza yer alacak. Toptan tekstil üzerine konumlandırılacak projenin AVM bölümü dışında tekstil ihtisas çarşısı da bulunacak.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm projesi olarak KDV avantajı da sunan projede, konut metrekare fiyatları 4 bin 677 liradan başlarken, AVM mağazalarının metrekare satış fiyatı ise 7 bin 14 lira. Oliv Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dokumacı, projeyle iş ve yaşamı aynı çatı altında buluşturduklarını belirterek, özellikle Anadolu Kaplanı olarak tabir edilen Anadolu’da yatırım yapıp büyüyen pek çok firmanın burada mağaza alırken ev de aldığını kaydetti. Dokumacı, “Altı alışveriş merkezi üstü ise üç blok halinde konutların yer alacağı proje, Merter’e yeni bir yaşam merkezi kazandırıyor. Tekstil firmalarının hem ülke içinde hem ülke dışında nabzının attığı bu lokasyonda hem bölgeden alım yapılıyor, hem de Anadolu’da iş yapan tekstilci 1+1, 2+1’leri alarak kendine burada yaşam da kuruyor” dedi.

Haberin Devamı

Projede yüzde 40’a varan satış vaatleri aldıklarını anlatan Dokumacı, ticari alanlarda ise yüzde 10’luk ön talep geldiğini ifade etti.

Ruslar da aldı

Konut ve AVM mağaza satışı, kiralama ve yönetim işlerini üstlenen KDM AVM Yönetim ve Danışmanlık Şirketi Kurucu Ortağı Murat İzci, projenin yüzde 35’inin tamamlandığını belirterek, tamamını ise 2017’nin ilk çeyreğinde bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. İzci, İstanbul’un tekstil ihracatının 13,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini, Merter’e farklı coğrafyalardan 10 binin üzerinde insanın geldiğini, burada aşağı yukarı 800 mağaza, 4 bin civarında da firmanın yer aldığını söyledi. İzci, “Rusya ve Irak’tan birkaç kişi de daire aldı. Burası yabancı yatırımcının da ilgisini çeken bir bölge” dedi.

Bakırköy dünya birincisi

Murat İzci ekim itibarıyla Türkiye’de kiralanabilir alanı 10 bin metrekarenin üzerinde olan 299 alışveriş merkezi bulunduğunu, toplam kiralanabilir alanının da 10 milyon 250 bin metrekareye ulaştığını söyledi.

Bin kişiye düşen kiralanabilir alanın 132 metrekareye çıktığı bilgisini veren İzci, 23 milyon 608 bin kişi ile Türkiye’de en fazla nüfusun Marmara Bölgesi’nde bulunduğunu, buradaki AVM sayısının 137, toplam kiralanabilir alanın ise 5 milyon 38 bin metrekare olduğunu kaydetti. İzci, “Bakırköy’de bin kişiye düşen toplam kiralanabilir alan bin 925 metrekare. Bu rakam AB ortalamasında 270, ABD ise 810 metrekare. Bakırköy bu anlamda dünya birincisi. Şişli bin 486 metrekare ile ikinci sırada, Beşiktaş bin 430 metrekare ile üçüncü sırada geliyor. Anadolu yakası ise 148 metrekare civarında. 25 ilçeli Ankara’nın sadece 5’inde AVM var” dedi.