06.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Hanife Baş
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de paylaşım ekonomisinde yeni başarı hikayeleri doğuyor. Scotty de bunlardan biri. Bir yıl önce motorsiklet sürücüleri ile yolcuları bir araya getiren yeni bir mobil uygulama olarak kuruldu. Kurucuları Tarkan Anlar ve Cenk Kaya. Ulaşım yanında yemek ve paket servisini de hizmetlerine ekleyen startup, kısa sürede 700 bin kişi tarafından kullanıldı.
Tarkan Anlar, şu anda sistemlerinde 10 bin motorsiklet sürücüsünün bulunduğunu belirterek, “Biz teknoloji firmasıyız. Motorsiklet sürücüleri ile şehirdeki ihtiyaçlarını karşılamak isteyen insanları buluşturuyoruz. İnsanların trafikte sıkışmamalarını, yemeklerine kısa sürede erişmelerini ya da gönderileri olduğunda hızlıca ulaştırmalarını hedefliyoruz. Bir alternatif ulaşım aracıyız. Böyle başladık daha büyüyeceğimize inanıyorum. Kullanan tekrar kullanıyor” dedi.
Scotty, şu anda sadece İstanbul’da hizmet veriyor ama ilerleyen dönemde Ankara ve İzmir yanında yakın coğrafyaya da açılmayı hedefliyor.
‘Sarılmaya gerek yok’
Anlar, sisteme girecek motorsiklet türlerini seçerek kabul ettiklerini dile getirerek, “Çok sıkı kriterlerimiz var. Sürücüye sarılma gereği duyulmadan yanlara tutarak hiçbir temas gerektirmeyen güvenli sürüşü sağlıyoruz. Kullananların da yüzde 30-35’i kadın. Yolculukları GPS’le takip ediyoruz. Ücretlendirmemiz ise kilometre başına 1 lira 25 kuruş. 10 kilometrelik bir yolu 15 TL’ye gidiyoruz” bilgisini paylaştı.
Anlar, İstanbul’un her bölgesine hizmet verdiklerini aktararak, en çok trafiğin yoğun olduğu merkezlerde kullanıldıklarını, genel olarak kullanılma amacının trafikten kurtulmak olduğunu kaydetti. Scotty’nin diğer ulaşım araçlarına rakip olmadığını, vapur, metro gibi bir alternatif sunduğunu aktaran Anlar, bu sistemin dünyanın pek çok ülkesine yayıldığını, Türkiye’de de sevildiğini kaydetti.
Anlar’ın bu uygulamayı kurma fikri trafikte kaybettiği zamanı azaltma isteğinden ortaya çıkmış. Motorsikletin çok kullanıldığı Marmaris’te yetişmesi de bunda etkili olmuş. Döviz kurlarındaki iniş çıkışların kendilerini etkilemediğini dile getiren Tarkan Anlar, ulaşım, yeme içmenin temel ihtiyaçlar olduğunu bu nedenle talepte bir düşüş yaşamadıklarını belirtti.
Hızlı büyüyen Scotty, kısa sürede de dört ofisle 90 kişilik ekibe ulaştığını açıkladı.
Star Trek filmindeki ‘Scotty’ ışınlama operatörüydü.
Doğuma yetişen var
Scotty’deki kullanıcının bulunduğu lokasyona yakın olan sürücüye bildirim gidiyor ve yolculuk başlıyor. Scotty’yi çok farklı kitlelerden insanlar da kullanıyor. Tarkan Anlar, şunları anlattı: “Uygulamamız sayesinde doğuma yetişen kadın da oldu. Her gün kullanarak işine giden iş insanı da var. Konsere geç kaldığı için Scotty’yle yetişen sanatçı da bulunuyor. Her kesim tarafından kullanılıyor.”
Bütün dünyaya yayılmak istiyor
Scotty, Türkiye’den çıkan ve dünyaya yayılan bir startup olmak istiyor. Anlar, ilk önce çevre ülkelere yayılmak istediklerini belirterek, ismi seçme gerekçelerini de, “Star Trek filminden de bileceğimiz ‘Işınla beni Scotty’ vardı. Her türlü teknolojik problemi çözen kişidir. Biz de bundan çok etkilendik. Gerçekten insanların problemlerini teknoloji ile çözmeye çalışan bir firma olacağız. Daha global bir isimle başladık” şeklinde anlattı.