Ekonomi3 büyükşehirde dikkat çeken değişim: Fiyatlar 10 aydır düşüyor!

3 büyükşehirde dikkat çeken değişim: Fiyatlar 10 aydır düşüyor!

17.05.2024 - 07:32 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde konut fiyatları enflasyona göre bakıldığında düşüş göstermeye devam ediyor. Yapılan bir araştırmada son 10 aydır fiyatlar reel bazda düşüyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde de fiyatlar dikkat çekti. İşte piyasada reel bazlı düşüşün sebebi...

3 büyükşehirde dikkat çeken değişim: Fiyatlar 10 aydır düşüyor

Milliyet.com.tr/ Konut fiyatlarıyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre nisan ayının da içinde bulunduğu son 10 ayda Türkiye genelinde konut fiyatları reel bazda düşüş gösterdi. İstanbul, Ankara ve İzmir’i kapsayan 3 büyük şehirde ise konut fiyatları reel bazda geriledi.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmaya göre Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış reel fiyatlar 2024 yılı Nisan ayında, bir önceki yıla göre -16,3’e, İstanbul’da yüzde -18,3’e İzmir’de ise yüzde -15,4’e geriledi. Ankara’da ise 10,9 seviyesinde kaldı. Yani konut fiyatlarındaki artış enflasyonun altında gerçekleşti.

‘İLANLARA YANSIMAYA BAŞLADI’

Peki konut fiyatlarının enflasyonun altında kalmasının nedeni ne? İlerleyen süreçte konut piyasasında gerileme sürer mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, milliyet.com.tr’ye anlattı. Özelmacıklı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksinde gördüğümüz düşüşler ilan fiyatlarındaki istatistiklere yansımaya başladı.

Haberin Devamı

GERİLEMENİN NEDENİ NE?

Ocak ayı itibarıyla piyasada düşüş sinyalleri veriliyordu. Konut fiyatlarındaki artış artık birçok ilde enflasyonun altında seyretmeye başladı. Burada ilk akla gelen konut kredilerine erişimde yaşanan önemli derece sıkıntılardır. Mevcutta faiz oranları aylık bazda yüzde 3 seviyesinin üzerine çıktı. Yıllıkta da yüzde 44-45 seviyesine ulaştı.

‘SIFIR VE İKİNCİ EL KONUTLARDA FIRSAT VAR’

Kredi faizlerindeki artış ve mevduat faizlerindeki yüksek getiri birleşince TL’nin güçlendiği piyasada gerek araç gerekse de konutta ciddi düşüşler görülmeye devam ediliyor. Enflasyona göre yaşanan düşüler öyle bir noktaya geldi ki tekrar o gayrimenkul imal edilmeye çalışsa mevcuttaki satılık fiyattan daha yüksek fiyatlar bekliyor. Gerek sıfır konutta gerekse de ikinci elde çok sayıda fırsat var. Bu konut fiyatlarının sabit veya yerinde saymasına neden olurken kira fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok ilde amortisman süreleri düştü.

Mevduat faizlerindeki artışlar vatandaşlar açısından konutu yatırım aracı olmaktan çıkarttı. Kira artışlarına getirilen sınırlamalar. İkinci eve yönelik kredi kısıtlamaları ve bunların çeşitli etkileri oldu.

‘İPOTEKLİ SATIŞLARDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ’

Bu ipotekli satışlara da yansıdı. Bu ay ipotekli satışlarda çok daha fazla düşüş bekliyoruz. Bu durum riskli yapı stokunun olduğu ülkemiz açısından sıkıntılı. Bizim yeni konut üretimine ihtiyacımız var. İnşaat sektörünün istihdama etkisi nedeniyle üretime devam etmemiz gerekiyor. İnşaat maliyetleri, işçilik maliyetleri artıyor. Bu artışların olduğu piyasada yeni üretim maliyetleri oldukça yüksek. Şu an için konut fiyatları oldukça düşük seviyelerde kaldı.

Haberin Devamı

Bugün 1 milyon TL mevduata yaklaşık 45 bin TL ortalama faiz veriliyor. Bu durum da kişileri ‘Ben zaten bu daireyi alsam, bu rakamlara kiraya veremem’ şeklinde düşüncelere yönlendiriyor.

Gayrimenkul primlendirmeyi önden yaptı. Mevcutta gayrimenkul sahibi olanlarda üç yıl öncesine baktığımızda gayrimenkullerinin fiyatları en az 5-6 kat arttı. Bu kadar hızlı prim yapan bir sektörün belli dönemlerde durağan kalmasını normal karşılamak gerekir.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

Reel bazda düşüşün birkaç ay daha devam edeceğini değerlendiriyoruz. Reel baz verileri son 12 aylık olarak ölçülüyor. Düşüş daha da derinleşiyor gibi gözükecek. Yüzde 75 enflasyon rakamlarının beklendiği bir yerde reel anlamda gayrimenkul fiyatlarının düştüğüne ilişkin haberleri hala yapıyor olacağız. Bu sürecin üçüncü çeyrek sonuna kadar devam edeceğini değerlendirebiliriz. Piyasada 4’üncü çeyrekten sonra toparlanma bekliyoruz.

Haberin Devamı

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI MI?

Konut yatırım için çok cazip bir gayrimenkul türü değil. Yatırım amaçlı daha çok araziler, arsalar, iş yerleri ve en son olarak konut geliyor diyebiliriz. Bu tür gayrimenkullerin prim yapma vb. imkanları biraz daha değişkenlik gösteriyor. Konutun şu anda yatırım olarak cazip bir durumu kalmadı.

3 BÜYÜKŞEHİRDE KONUT FİYATLARI ORTALAMA NE KADAR OLDU?

İstanbul’da şu anda satılık metrekare fiyatlarının yaklaşık 38-39 bin TL seviyelerinde olduğunu söylemek mümkün. Ankara’da 20-21 bin TL bandında, İzmir’de 31-32 TL bandında. Yeni inşaatlarda bu fiyatlar daha yüksek oluyor.

İSTANBUL’DA FİYATLARIN EN ÇOK GERİLEDİĞİ İLÇELER HANGİLERİ?

İstanbul’daki ilçelerdeki düşüşlere baktığımızda en çok düşüşün Kağıthane, Ataşehir, Esenyurt, Fatih ve Beylikdüzü’nde yaşandığını görüyoruz. Bu şehirlerde kredili satışların yoğun olması nedeniyle bir düşüş var. Burada düşüş derken, fiyatların artışının daha da az olduğu ilçeler manasında söylüyoruz. Örneğin fiyatı 3 milyon TL olan bir yerde fiyat 2.5 milyona düşmedi. Örnek vermek gerekirse Kağıthane’de sadece konut fiyatları yüzde 30 arttı. Ataşehir, Esenyurt’ta yüzde 30 arttı. Beylikdüzü’nde yüzde 20 arttı. Enflasyona göre bakıldığında kaybettirdi.

Haberin Devamı

İstanbul’da krediye uygun olmayan Beykoz, Şile, Adalar, Sarıyer gibi yerlerdeki konutlar enflasyonun üzerinde değer kazandı. Bu artışlar yüzde 70-75 seviyelerine dayanıyor.

ANKARA’DA KONUT FİYATLARININ EN ÇOK VE EN AZ ARTTIĞI İLÇELER HANGİLERİ?

Ankara’daki ilçelerde durum farklı. Ankara’da Sincan, Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut gibi yerlerde fiyatlar yüzde 50 ortalamalarda arttı. Elmadağ, Kızılcahamam, Akyurt gibi bölgelerde gayrimenkul fiyatları enflasyonun üzerinde değerlendi.

İZMİR’DE FİYATLAR NE DURUMDA?

İzmir için Selçuk, Narlıdere, Karşıyaka, Konak gibi ilçelerde yükselme oranları il ortalamasının altında kaldı. Bu bölgelerde son 1 yıla göre fiyat artışları yüzde 35 ortalamasında. En çok artan Kınık, Ödemiş, Bergama, Bayındır, Karaburun gibi ilçeler örnek olarak verilebilir.”