16.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Şehitlerin emanetlerine sahip çıkmak amacıyla yeni dönemde Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’nca yürütülecek çalışmaların en önemlilerinden birini kamuda istihdam hakkı oluşturdu. 2011’e kadar yalnızca terörle mücadeleyle sınırlı olan ve aileden bir kişiye verilen kamuda istihdam hakkı 2012’de ikiye çıkarıldı.
2013’te ise vazife ve harp malullerinden hayatını kaybedenlerin iki yakınına, yaralananların bir yakınına istihdam hakkı tanındı. Bu süreçte Türkiye’de ilk defa “sivil terör mağdurları” da mevzuatta tanımlandı. Düzenleme Bingöl’de 2011’de canlı bombanın üzerine atlayarak büyük bir faciayı önleyen ve bu esnada yaşamını yitiren 4 çocuk annesi Hatice Belgin’in ardından gündeme geldi. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminde şehit olanların yakınları ile gazilerin de şehit yakınları ve gazilere sağlanan bu haklardan yararlanması sağlandı.
SOSYAL HAKLAR GELİŞTİRİLDİ
2002 yılına kadar istihdam hakkından yararlanan kişi sayısı 6 bin 315 kişi iken, AK Parti hükümetleri döneminde atılan adımlarla geçmişten bugüne kadar kamuda istihdam edilen şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının sayısı 39 bin 552’ye ulaştı. AA’nın haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde, Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde yürütülen yasal düzenlemelerin hız kazandığı 2014-2018 yıllarında 23 bin 58 şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamuda istihdam hakkından yararlandı.
Öte yandan şehit yakınları, gazi ve gazi yakınlarının sosyal haklarında da birçok önemli çalışma yürütüldü.