Ekonomi170 milyar dolarlık savaşta ‘cep-tablet’ havalarda uçuşuyor

170 milyar dolarlık savaşta ‘cep-tablet’ havalarda uçuşuyor

02.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İki teknoloji devinin patent savaşında galip çıkan ABD’li Apple, Güney Koreli Samsung’un peşini bırakmıyor.

170 milyar dolarlık savaşta ‘cep-tablet’ havalarda uçuşuyor

Açtığı patenet davasını kazanarak Samsung’un 8 modelinin satışının durdurulması başvurusunda bulunan Apple şimdi de Samsung’un amiral gemisi cep telefonu Galaxy S III ile iPad’in en sıkı rakibi Galaxy Note 10.1’in satışının durdurulması başvurusunda bulundu. Şirket bunun yanı sıra Samsung’un yeni ürünlerinde kullandığı birçok yeni özellikle ilgili de patent davası açacağını altını çize çize duyurdu.

Pazar kızışmıştı
Apple ile Samsung arasında büyük savaşa sahne olan ürünlere bakıldığında Apple’ın bu yıl 100 milyon adet iPhone satarak, gelirinin 70 milyar dolarını bu üründen sağlaması bekleniyor. Şirketin 50 milyon iPad satış hedefi ise 30 milyar dolarlık gelir rakamına karşılık geliyor.
Samsung’un ise bu yılı 200 milyon adetlik akıllı telefon, 30 milyona yakın da tablet satışıyla kapatması bekleniyor. Şirketin mobil birimlerin elde ettiği gelir toplamının da 2012’de 70 milyar dolara yaklaşması öngörülüyor.
Öte yandan uzmanlar mahkeme kararı çıkması durumunda Samsung’a milyar dolarlık gelir sağlayan telefon ve tablet modellerinin piyasadan çekilebileceği bunun da Güney Koreli şirketin bilançosuna ağır darbe vuracağı yönünde notlar geçiyor. Samsung’un sahip olduğu özelliklere en iddialı ürünleri olarak öne çıkan Galaxy S III ile Note 10.1 serisi tüm dünyada milyonlarca adet satıyor.

Apple tekel olur mu?
Açtığı davanın ardından Güney Koreli rakibine karşı büyük bir galibiyet elde eden Apple, Samsung’un 28 farklı mobil ürününde birden satış yasağı getirme hakkı olduğunu öne sürüyor.
Samsung cephesi karara itiraz çalışmaları için vakit harcama yoluna gitmezken, şu sıralar satışı engellenmesi muhtemel ürünlerin yerini alması için farklı ürün çalışmalarına ağırlık veriyor.
Samsung cephesi jurinin aldığı 1 milyar dolarlık ceza kararının cep telefonu ve bilgisayar piyasasında tüm oyuncuları etkileyeceğini, Apple’ın bir tekel olacağını pazardaki rekabeti dolayısıyla tüketicilerin ucuz fiyatlı alternatif modellere erişimini engelleyeceğini bildirmişti.

Ne mutlu bizlere günde 375 milyon ‘SMS’ atıyoruz!
Cep telefonu konuşma liginde dünya çapında üst sıralarda yer alan Türkiye, kısa mesaj (SMS) tarafında da dünya sıralamalarında en üste oynuyor. Bir ön bilgi, Türkiye’de 66.1 cep telefonu abonesi var. Cep abonesi hızlı artmazken, SMS 2012’nin ikinci çeyreğinde kendi rekorunu kırdı. Bu yılın ikinci üç aylık döneminde (nisan-mayıs-haziran) toplam 41 milyar 763 milyon SMS gönderim rakamına ulaşılırken, bu rakam bir önceki üç aylık döneme göre 1.5 milyar SMS’lik artışa denk geliyor. 2012 yılının ilk altı aylık toplamına bakıldığında ise 82.1 milyar SMS’lik rakamın üzerine çıkıldığı görülüyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yayımladığı istatistiklerden yola çıkılarak yapacağımız hesaba göre Türkiye’de ayda 12.5 milyar, günde ise 375 milyon SMS gönderiliyor.
Türkiye’de, yılın ikinci çeyreğinde görüşme tarafında da rekorlar gelmiş durumda. Üç aylık “cep’ten Alo”nun dakika karşılığı 43.5 milyar rakamını aştı. Bu seviye 2012’nin ilk üç aylık dönemine göre 4.5 milyar dakikalık fazla görüşmeye karşılık geliyor.