Ekonomi11 aydır resesyonu tartışıyorlar

11 aydır resesyonu tartışıyorlar

03.12.2008 - 00:32 | Son Güncellenme:

Milliyet gazetesi yazarı Osman Ulagay ile Akşam gazetesi yazarı Deniz Gökçe arasında bu yılın başından beri “resesyon” tartışması sürüyor. Tartışmanın başından itibaren Ulagay, ABD’nin resesyona gireceğini, Gökçe ise bunun aksini savunuyordu. İşte bu tartışmadan satırbaşları:

11 aydır resesyonu tartışıyorlar

Osman Ulagay (1 Ocak 2008)
ABD’de resesyon, dünyada yavaşlama

Dünya ekonomisinde 2003’ten beri yaşanmakta olan balayı 2007’de sona erdi, 2008 yılı da pek keyifli bir yıl olacağa benzemiyor. ABD ekonomisindeki canlanmayı besleyen konut balonunun patlaması sonrasında küresel finans kesimini temelinden sarsan gelişmelerin gerçek maliyeti 2008’de belli olacak. (Konuyla ilgili senaryoları, Alan Greenspan, Larry Summers, Bill Gross’un tahminlerini aktardıktan sonra) Bu çapta uzmanlardan bu tür uyarıları duyan birinin ABD’deki resesyon olasılığını hafife alması olanaksız. Önümüzdeki dönemin hesaplarını buna göre yapmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Deniz Gökçe (4 Ocak 2008)
Petrol ve altın tırmanırken!

ABD’de durgunlaşmadan korkuluyor. Reel durgunluğun gerçek boyutu ancak şubat ayında yayınlanacak tüketim verilerinden sonra belli olur. Şu anda yazılıp çizilenler tamamen spekülatif ve elde kesin bilgiye dayanmıyor. Şu anda kesin bilinen ABD ve dünyanın biraz yavaşlayacağı! Kriz ve felaket tellallığı şu anda veya henüz gündemde değil.

Deniz Gökçe (2 Mayıs 2008)
ABD istatistiklerinde henüz resesyon yok

(ABD’de) büyüme rakamı bizim verdiğimiz 0.5-1.0 aralığının içinde gerçekleşti, yüzde 0.6 oldu. Şu anda ABD’de iyimserler, yılın ilk yarısında yüzde 1 civarında büyüme beklemeye ve yılın ikinci yarısında ise FED’in hamleleri ve Hazine’nin vergileri iade etme operasyonu sonrasında ikinci yarı için yüzde 4 civarında yıllık reel büyüme gerçekleşmesini bekliyorlar. Türkler ise ABD ekonomisinin çoktan mezara girdiğini düşünüyorlar. İktisatçılara saçmalamak serbesttir!

Haberin Devamı

Osman Ulagay (4 Mayıs 2008)
ABD’den dünyaya yayılan iyimserlik havası aldatıcı

Eğer ABD ekonomisi içine düştüğü krizi resesyona girmeden atlatırsa Deniz Gökçe’yi “yılın ekonomisti” ilan edeceğim. Kimin haklı çıkacağını yaşayarak göreceğiz ama bence krizin aşılmakta olduğunu söylemek tam bir aldatmaca.
Finans kesiminde başlayan krizin reel ekonomideki etkileri asıl bundan sonra yaşanacak. Şimdi Avrupa’yı etkisi altına almaya başlayan yavaşlamanın dünya ekonomisini hangi oranda yavaşlatacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Bu süreçte birçok ülkede işsizliğin artması ve dünya ticaret hacminin küçülmesi olası görünüyor.

Deniz Gökçe (5 Temmuz 2008)
Osman Ulagay kardeşime adresli!

Dokuz aydır genel kanıya ters olarak gerçekleşmeyeceğini öngördüğümüz ABD resesyon yaşamayacak iddiamız! Osman Ulagay kardeşim bu konuda devreye giriyor.
Bize inanamamıştı. Stiglitz, Soros, Greenspan ve Roubini varken tabii ki bize inanmayacaktı. Davos’ta tersi ilan edilirken kim dinler sıradan “futbol yazarı” Deniz Gökçe’yi? Ama artık 2008 yılının ilk 6 ayı da bitti, resesyon gerçekleşmedi. Bundan sonra bir büyük durgunluk gerçekleşecekse, bu petrol arzı ve petrol fiyatlarındaki artış veya Ortadoğu’da savaş nedeni ile olabilir. Konut ve finans sorunları nedeni ile değil.

Haberin Devamı

Osman Ulagay (13 Temmuz 2008)
Biraz sabır Deniz Gökçe hocam

Deniz Hoca, ABD ekonomisinin resesyona girmeyeceğini savunuyor krizin başından beri, ben ise Greenspan, Stiglitz, Soros ve Roubini gibi “tatlı su balıkları” (tabii Gökçe’nin yakıştırması) ile birlikte ABD’nin resesyona girme olasılığını yüksek görenlerdendim.
ABD’nin resesyona girip girmediğini NBER adlı kuruluş belirliyor. NBER’nin başındaki ünlü ekonomist Martin Feldstein ise Hoca’nın cehaletle suçladığı “tatlı su balıkları” gibi yorumlar yapıyordu bir süre öncesine kadar.