EğitimYapı Geçerliliği Nedir, Ne İşe Yarar? Yapı Geçerliliği Örnekleri Nelerdir?

Yapı Geçerliliği Nedir, Ne İşe Yarar? Yapı Geçerliliği Örnekleri Nelerdir?

14.09.2022 - 16:58 | Son Güncellenme:

Hazırlanan testlerde soruların oluşumlarını belirleyen temel amaç yapı geçerliliğidir. Yapı geçerliliği test oluşumunu büyük ölçüde etkilemektedir. Hazırlanan testler yapı geçerliliğini belirlemede yardımcı olmaktadır. Amaçlara uygun şekilde hareket eden kişiler için test hazırlama olanakları da artmaktadır. Soruların tamamının doğru bir şekilde düzenlenmesi ile yapı geçerliliği de artmaktadır. Testler üzerinde analiz yapılması da yapı geçerliliği alanına girmektedir. Yapı geçerliliği nedir, ne işe yarar ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.

Yapı Geçerliliği Nedir, Ne İşe Yarar Yapı Geçerliliği Örnekleri Nelerdir

Yapı geçerliliği durumları test oluşumunda belirlenen hizmet süreçleri olarak aktarılmaktadır. Testler yapı geçerliliğinin yüksek olduğu durumlarda hazırlanmaktadır. Her ders için ayrı şekilde hazırlanan testlerde yapı geçerliliği dikkate alınmaktadır. Matematik soruları başta olmak üzere, tarih, Türkçe ve coğrafya alanlarında da yapı geçerliliğine uyum sağlayacak testler hazırlanmaktadır.

Haberin Devamı

Yapı Geçerliliği Nedir ve Ne İşe Yarar?

Yapı geçerliliği testlerin oluşum süreçlerinde göz önüne alınan kurallar bütünü olarak bilinmektedir. Hazırlanan her test için soruların incelemesi ve analiz edilmesi gerekmektedir. Yapı geçerliliğinde soru faktörü ilk sırada yer almaktadır. Aynı zamanda uzman görüşü de alınarak testlerin 0 doğruluğu tespit edilmektedir.

Yapı Geçerliliği Örnekleri Nelerdir?

Yapı geçerliliği örnekleri tüm dersleri kapsamaktadır. Faktör analizinin yapılması ilk örnekler arasında yer almaktadır. Farklı bir ölçüt ile karşılaştırma durumları da yapı geçerliliğini büyük oranda etkilemektedir. Uzman görüşü alınması, farklı grup test yöntemleri ve tekrar eden testler de yapı geçerliliği örnekleridir.