03.03.2021 - 04:30 | Son Güncellenme:
VRAM, harici ekran kartı içerisinde yer alan ayrı bir bellek türüdür.
VRAM Nedir? Ne İşe Yarar?
Bilgisayarın çalışmasını sağlayan birçok parça bulunuyor. Bu parçalardan biri de ekran kartlarıdır. Ekran kartları bilgisayarların daha iyi performans sağlaması için üretilen ürünlerdir. Ekran kartları içerisinde VRAM gibi bazı detaylar bulunuyor. Özellikle yeni ekran kartı arayışında bulunan kişiler bu tür terimlerini anlamı bilmiyor ve yanlış kararlar verebiliyor. VRAM harici ekran kartlarında bulunuyor. Son zamanlarda üretilen tüm harici ekran kartları genellikle en az 4 GB bellektir. Bu durum oyun oynayan kişiler için düşünülmüştür.
Ram belleklerinde bulunan bilgiler güç kesilene kadar devam eder. Fakat güç kesildikten sonra ram bilgileri gidebilir. Bu sebepten dolayı bu bellek türleri geçici olarak isimlendiriliyor. Ekran kartı içerisinde yer alan VRAM ise geçici bir hafıza türüdür.
Bu bellek türünün RAM belleğinden farklı olarak grafik kartına özel işlem göstermesidir. Ekran kartının daha iyi işlemler gerçekleştirebilmesi için özel bir çalışma gerçekleştirir ve tüm bilgileri geçici olarak hafızaya atar. Bu nedenden dolayı bilgisayar açık olduğunda bir işlemi hızlı şekilde bitirebilir ve tekrar aynı işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.
VRAM Nasıl Yükseltilir?
Pek çok bilgisayar kullanıcısı VRAM değerlerini yükseltmek ister ve bu durum için bazı işlemler yapar. Öncelikle yüksek VRAM sahibi olmak isteyen kişiler pahalı ürünleri almak zorunda kalabiliyor. Fakat bunun yanı sıra mevcut bilgisayarda bulunan VRAM belleğinin en yüksekte kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilmelidir. Bilgisayarın bios ayarına girerek, grafik ve video ayarları kısmından GPU bellek ayırma seçeneği kullanılarak VRAM yükseltilebilir.